Skip content en ga naar navigatie

Filippijnen: uitdagingen en plannen 2011-2013

08sep2011

Gabriela

5,3 euro per dag. Daarmee krijgt een provinciale afdeling van een mensenrechtenorganisatie Gabriela de nodige middelen om efficiënt te werken aan het welzijn van Filippijnse vrouwen. En de Ello-gebruikers? Meer dan bellen en sms’en hoeven zij op hun beurt niet te doen om voor dat bedrag te zorgen. Met hun dagelijks gsm-gebruik geven zij Gabriela de mogelijkheid om binnen de 48 uur te reageren op dringende situaties, levensbelangrijke noodhulp op touw te zetten waar nodig of effectiever campagne te voeren voor de vrijlating van slachtoffers van onrechtmatige opsluiting en geweld.

Benieuwd hoe die bijdrage de komende jaren wordt ingezet?

Ontdek hier de toekomstplannen en uitdagingen van Geneeskunde voor de 3de Wereld

In de Filippijnen werken we samen met 4 verschillende partners. Door mensen te vormen en hen bewust te maken van het waarom van hun penibele situatie trachten onze partners zowel in de sloppenwijken van de grootsteden als op het platteland gemeenschappen te mobiliseren en zich te leren organiseren om zo op te komen voor hun recht op gezondheid.

Met een aantal partners werken we al vele jaren samen. We delen dezelfde visie rond het recht op gezondheid en het belang van “empowerment” (mensen weerbaar maken om op te komen voor hun rechten).

Council for Health and Development (CHD)

Council for Health and Development werkt zowel op het platteland als in de sloppenwijken van Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. CHD organiseert vooral vormingen voor gewone mensen. Iemand die zo'n vorming heeft gevolgd wordt “gezondheidswerker”. CHD zal de komende 3 jaar zo 165 gezondheidswerkers opleiden. Deze gezondheidswerkers staan in voor gezondheidszorg in hun gemeenschap en vormen tevens de kern van organisaties die opkomen voor de rechten van de gemeenschap, het recht op gezondheid in het bijzonder. Ze zullen hen niet louter bijstaan met medisch advies maar de mensen ook informeren over hun rechten, hen aanzetten om mee campagne te voeren rond bepaalde thema's waar de overheid tekort schiet. Het recht om te werken op hun stuk land (landroof komt vaak voor) en de eis dat gezondheidszorg meer aandacht moet krijgen staan op de agenda.

CHD zal werken in 11 gemeenschappen verspreid over 3 provincies en bereikt zo 100.000 mensen.

Gabriela

Gabriela is een vrouwenorganisatie die al meer dan 25 jaar actief is in de Filippijnen. Ze werken voornamelijk rond thema's die vrouwen aanbelangen maar gaan soms ook veel breder. In de afgelopen jaren werkten ze rond wat ze zelf noemen "de zeven dodelijke zondes begaan tegenover vrouwen": vrouwenhandel en prostitutie, huiselijk geweld, verkrachting en sexueel misbruik, sexuele intimidatie, geweld als gevolg van politiek repressie, sexuele discriminatie en uitbuiting, beperkte toegang tot gezinsplanning. Rond bepaalde thema's voeren ze actief campagnes en is het ook een manier om vrouwen te motiveren om zich bij hen aan te sluiten.

In het nieuwe 3-jaren programma wil Gabriela de bestaande gezondheidscomités versterken zodat ze zelfstandiger kunnen werken. Er zullen ook nieuwe gezondheidscomités worden opgestart die basisgezondheidszorg aanbieden en ook vrouwen helpen die het slachtoffer zijn van familiaal geweld. Deze lokale comités zullen ook zelf campagnes opzetten en meewerken aan nationale acties. In het nieuwe programma zal getracht worden om in 25 nieuwe gemeenschappen een gezondheidscomité op te starten waardoor Gabriela op 52 plekken actief wordt en hierdoor meer dan 42.000 mensen uit 4 provincies zal bereiken.

Advocates for Community Health

Advocates for Community Healthzal zijn campagne rond malaria verder uitbreiden naar drie nieuwe provincies. Ze willen ook starten met vormingen voor gezondheidswerkers rond psychische problemen. Want naast een goede fysieke gezondheid is een goede geestelijke gezondheid ook belangrijk. Zij zullen in 5 provincies werken in 29 lokale gemeenschappen en zo meer dan 60.000 mensen bereiken.

IBON

IBON is een studie- en informatiecentrum uit de Filippijnen, dat vooral onderzoek doet rond sociale en politieke thema's. IBON zal de 3 andere Filippijnse partners in het nieuwe 3-jarenprogramma bijstaan op lokaal niveau. Er zullen workshops rond onderzoek en hoe lobbyen worden gegeven aan de lokale antennes van onze partners. Zo kunnen zij proberen invloed uit te oefenen op het lokale overheidsbestuur. Dit levert soms snellere en concretere resultaten op dan nationale acties en drukkingsmiddelen.

Filippijnen: facts & figures

Wist je dat in de Filippijnen

  • 40 % van de bevolking met minder dan $ 1 per dag overleeft.
  • 60 % van de bevolking met minder dan $ 2 per dag overleeft.
  • Het gemiddeld maandloon van een verpleegster 150 euro is.
  • 34 % van de bevolking ondervoed is.
  • De Filippijnse overheid 2 % van haar budget besteedt aan gezondheidszorg.
  • Meer dan 100.000 verpleegkundigen naar het buitenland vertrokken de voorbije tien jaar.
  • 70 % van de Filippino's nog nooit een dokter zag.

 

Word Ello en steun Gabriela

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten