Skip content en ga naar navigatie

Verslag van een intal-stagiair bij Gabriela

09mei2011

intalTine en Sanne zijn momenteel voor 5 maanden op stage bij Gabriela in de Filippijnen. Tine is een sociaal-cultureel werkster en Sanne een sociale verpleegster. Ze hadden dit jaar de kans om in kader van hun post-graduaat Noord-Zuid in Kortrijk een stage te doen.

In de Filippijnen is het niet enkel 8 maart die draait rond de vrouw, maar de hele maand maart worden vrouwen gevierd en in de kijker gezet door Gabriela! (hm, eigenlijk doen ze dat het hele jaar door, maar de maand maart nog beetje extra!)

Onze eerste maand bij Gabriela was meteen ook de drukste van het hele jaar: de voorbereidingen voor 8 maart! Er werden heel wat acties op poten gezet over het hele land. De acties stonden in teken van een aantal onderwerpen, problemen waar Gabriela haar aandacht op vestigt:

  • Het stijgen van de prijzen van dagelijkse benodigdheden (water, voedsel, openbaar vervoer,…)
  • De lonen die al jarenlang hetzelfde zijn gebleven, zonder enige aanpassing aan de heel regelmatige prijsstijgingen
  • Het probleem van de vele ‘OFW’s’ (Oversea Filipino Workers) die in soms gevaarlijke gebieden en omstandigheden werken, misbruikt worden, met de nu volle focus op de meer dan 30.000 Filippijnse arbeiders die zich in Libië bevinden.
  • Herverdeling van het land aan alle boeren die nu ieder moment de straat kunnen worden opgezet op de Hacienda Luicidas (de landeigendommen van enkele grote chiefs)
  • De Reproductive Health Bill!
    Een van de belangrijkste onderwerpen op dit ogenblik waar Gabriela rond werkt is de Reproductive Health Bill. Het is een wetsvoorstel waardoor vrouwen betere toegang zouden krijgen tot vroedvrouwen en gynaecologen, zwangerschapsverlof (zo goed als onbestaande nu in het land), family-planning, toegang tot anticonceptie, seksuele voorlichting… Minimumeisen, maar een begin. Abortus blijft nog wel even absoluut illegaal (met veel ‘alternatieve’ en gevaarlijke abortuspogingen tot gevolg)
  • Aandacht voor ‘Violence against women en children’, want de aantallen schieten weer de lucht in
  • Laat de politiek gevangenen vrij!
  • Geef de comfortwomen gerechtigheid! (comfortwomen: prostituees)
  • Stop de vernietiging van ganse wijken! (demolitions)

Gabriela werkt zowat het hele jaar door naar 8 maart toe. De laatste week voor 8 maart was het dan ook hectischheid ten top en een ongelooflijke drukte. Het national office was een mierenmest van komen en gaan van mensen. Als groentjes liepen we er maar wat tussen en probeerden we een idee te vormen over die ‘March 8’.

6 uur 's morgens, we worden op de office verwacht. In de laadruimte van een truck rijden we naar de plaats van het eerste deel van het programma (de welkomstrotonda). Alles klaarzetten (ophangen, weer afhalen, weer ophangen, verplaatsen… :-p ), een regenbuitje deed ons even opschrikken… Tegen 10 uur begon de rotonda vol te stromen met mensen! Vrouwen, leden van verschillende organisaties, maar ook heel wat mannen waren present. Twee rockers brachten enkele strijdsongs, gevolgd door een rapper, een speech en de Sining Lila! De Sining Lila zijn 6 vrouwen die liederen zingen over vrouwen en de strijd die ze voeren.

Een optocht vervolgde het programma. Dit was echt indrukwekkend! We waren met velen... Het verkeer zat compleet geblokkeerd (het is sowieso al een boeltje, maar nu konden ze gewoon niet meer door… met heel wat getoeter tot gevolg). Het was bewolkt, de hitte meer dan dragelijk! Regelmatig werden er slogans geroepen, posities werden gecoördineerd, de truck met de Sining Lila reed de optocht voor… Vlak achter mij stapte één van de oude vrouwtjes van de comfortwomen mee, respect!

Tijdens het laatste deel van het programma waren er heel wat speeches, afgewisseld met muzikale performances en met het roepen van slogans. De president werd opgeroepen om nu eindelijk eens over te gaan tot actie. Op een reuzengrote karikatuur van de president werd met potten en pannen geklopt! Word wakker, meneer de president…

Foto's Tine Belmans
Gepubliceerd op intal
(http://www.intal.be)

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten