Skip content en ga naar navigatie

Ello heldin van de maand - Jo Robberechts

09mrt2011

Jo Robberechts

“Werkt dat wel écht?” De Ello-heldin van deze maand stelde zich de vraag die wel meer aspirant Ello-bellers zich stellen. Het lijkt wel te mooi om waar te zijn, maar niets is minder waar. Vandaag Belt Jo Robberechts niet alleen met Ello Mobile, ze vertelt er ook over tegen Jan en alleman. Wat ons betreft goed voor een eeuwig plaatsje in het Ello-heldendom.

Leeftijd: 32 jaar
Woonplaats: Zaventem
Beroep: Educatief Medewerker bij Groep Intro Brussel
Hobbies: Rondtrekken met de rugzak, foto’s nemen, stofjes stikken, muziek kijken en luisteren, lezen, lekker eten en prullen met papier, verf en pastelkrijt

Hoe heb je Ello leren kennen?

Ik kom regelmatig over de vloer bij JJ-Records, een platenwinkel in Leuven. Daar liggen altijd leuke flyers en kaartjes op de toonbank, waaronder die van Ello Mobile. Eerst was ik eerlijk gezegd een beetje sceptisch: ik geloofde wel dat de bedoelingen goed zaten, maar of het echt werkte, daar had ik mijn twijfels over. Deze werden echter volledig weggenomen door enthousiaste Ello-gebruikers uit mijn omgeving. Toch heeft het nog even geduurd vooraleer ik ben overgestapt: ik had een abonnement via mijn werk en hing daar aan vast. Maar van zodra ik van werk veranderde was de keuze wel heel snel gemaakt.

Waarom koos je voor Ello?

Eerlijk? Ik ben een beetje lui. Uitzoeken bij welke provider ik welk voordeel krijg en wat daar dan tegenover staat en hoeveel ik daarmee bespaar… Dat is echt een opgave voor mij. Bovendien heb ik bij die “acties” altijd het gevoel dat providers daar zelf meer voordeel uithalen dan ik. Ello Mobile heeft gewoon andere ambities en houdt zich niet bezig met het uitvinden van op het eerste zicht aantrekkelijke acties en tijdelijke tarieven. Ze houden net het tarief zo laag mogelijk. Je moet niet nadenken want je hebt het beste gemiddelde. Altijd gewonnen dus.

Welk project steun je en waarom?

Zelf ben ik fulltime bezig met mensen die het door omstandigheden moeilijk hebben om voor zichzelf te zorgen of op te komen. Ik doe dat niet in hun plaats, maar leer hen hun hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. Ze krijgen wel kansen die ze anders niet krijgen, maar moeten de klus uiteindelijk zelf klaren. De projecten die ik steun met Ello passen deze manier van werken ook toe. Mobile School in Zuid-Amerika onderwijst kinderen die anders nooit in aanraking zouden komen met school, Gabriela, de mensenrechtenorganisatie in de Filippijnen, leidt vrouwen op om zelf een ondersteunend netwerk uit te bouwen en in de plaats van jonge Palestijnse vluchtelingen te laten rekruteren door milities, leren ze bij ADPM een vak en mogen ze buiten de schooluren gewoon kind zijn door te sporten en te spelen.

Is je gsm-gebruik veranderd, nu je weet dat je met elk gesprek en sms’je een  steun geeft aan mensen en projecten die het nodig hebben?

Niet echt. Ik spreek liever af met mensen dan uren aan de telefoon te hangen. Maar ik ben wel minder gefrustreerd over mijn gsm-facturen nu ik weet dat het geld niet in de zakken van iemand anders verdwijnt.

Hoever reikt jouw sociaal en ecologisch bewustzijn? Steun je naast Ello Mobile nog andere initiatieven?

Eigenlijk stort ik niet gemakkelijk gewoon wat geld op een rekening. Behalve Oxfam, die steun ik nu al enkele jaren. Bij gelegenheid steun ik ook een noodactie, maar daar gaat het grote geld niet naartoe. Ik probeer wel in het dagelijkse leven bewust ecologisch en sociaal te consumeren. Zo bel ik bijvoorbeeld met een ‘groene’ gsm, bestel ik bio-pakketten bij de plaatselijke bio-boerderij en koop ik regelmatig fairtrade producten. Verder heb ik ook mijn beroep gekozen in functie van mijn sociaal engagement en doe ik vrijwilligerswerk in Brussel. Al is dat ook een beetje een hobby natuurlijk.

Maar ik kan zeker nog veel meer doen. Zonder dat het meer moet kosten, zelfs. Het is alleen zo moeilijk om goed geïnformeerd te blijven, zeker als je een beetje lui bent. (lacht)

Je weet dat Ello veel te danken heeft aan de mond-aan-mondreclame van zijn gebruikers. Heb jij al vrienden of kennissen warm kunnen maken om over te stappen naar Ello?

Ik hoop het! Ik krijg in ieder geval veel enthousiaste reacties als ik over Ello vertel. Enkele vrienden van me overwegen ondertussen ook de stap. Maar ik vrees dat ze mogelijk nog luier zijn dan ik. En het is nog zo gemakkelijk! En het kost niets.
Maar er zijn natuurlijk altijd die met de ogen rollen van zodra ze de woorden ‘goed doel’ horen. Een beetje triest wel.

Welk sms’je/telefoontje zou je vandaag gelukkig kunnen maken?

Van een vriend, familielid of collega met de aankondiging ‘Mijn eerste Ello-sms! Goeie tip!’

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten