Slecht afgesloten waterputten, vervuild door loslopend vee. Rudimentair gebouwde of ontbrekende toiletten. Besmet drinkwater dat leidt tot ziekte of kindersterfte. In Senegal zijn de watervoorzieningen erbarmelijk. Solidagro startte er daarom in 2014 een nieuw waterproject.
Verbeterde infrastructuur
Begin 2014 werd de infrastructuur van de waterputten in heel wat dorpjes verbeterd. Een behandeling met bleekwater maakte een einde aan de besmetting van het water, er kwam een afsluiting en men installeerde handpompen. Watercomités zorgen er nu voor dat er rond de waterput dagelijks gekuist wordt. Zo is de kans op een nieuwe besmetting een pak kleiner. En dat zorgt ervoor dat 2500 mensen toegang krijgen tot proper water.
Besmettingstest, dekstenen, sensibilisering …
Solidagro leerde de partners werken met een eenvoudige micro-biologische test, die binnen 24 uur aangeeft of een waterput besmet is. Daarnaast leren lokale metsers dekstenen maken om openbare toiletten mee af te sluiten. En de animatoren van de lokale partnerorganisaties WAAME en AJE blijven jong en oud sensibiliseren.
Sensibilisering in schooltjes
De lokale partners en diensten voor hygiëne hebben samen de clubs scolaires opgericht in de scholen. Hier gebeurt het sensibiliseren met eenvoudige tekeningen. Die tonen de kinderen en hun ouders hoe water of voedsel besmet raakt en hoe de besmetting vermeden of gestopt kan worden. Ongeveer 1000 leerlingen werden op die manier al bereikt, samen met hun ouders.
Wil jij het waterproject in Senegal verder mee helpen opbouwen?
> Dat kan! Word Ello en kiest voor dit Solidagro-project.