Skip content en ga naar navigatie

Topnatuur langs de Maas

03nov2015

LIM-grootLangs de Grensmaas zet de vereniging Limburgs Landschap zich al tientallen jaren in voor de bescherming, het beheer en herstel van de unieke riviernatuur: natuur zoals die ooit was. Boordevol biodiversiteit, wild en kleurenpracht!

Parel langs de Maas

Het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd in Dilsen-Stokkem is dé parel langs de Grensmaas. Jong en oud genieten er van de natuur. In het westen, vlakbij Maascentrum De Wissen, kan je zelfs met een buggy of rolstoel het gebied in. Achter de zomerdijk kan je ‘struinen’: je weg banen tussen de wilgen, door het leefgebied van de grote grazers, langs de oevers van de Maas, onder de reigersnesten door.

Beheer met grote grazers

Langs de Grensmaas leveren ‘grote grazers’ een grote bijdrage voor de dynamiek van het milieu. De Galloways (Schots runderras) en Konikpaarden leven in het gebied en weten perfect waar ze welk voedsel vinden: wilgentwijgjes of sappig gras met kruiden. Afgelopen jaar werd een nieuwe dekstier gekocht. Dat zorgt voor nieuw bloed in de kudde. Om te zorgen dat de dieren niet in het centrum van Stokkem rondstruinen, werden herstelwerken uitgevoerd aan het raster.

Zeldzame soorten gespot

Langs de Grensmaas groeien en leven een heleboel zeldzame soorten, die elders in Vlaanderen niet voorkomen. Zo werd tijdens een visstandonderzoek een kwabaal aangetroffen in één van de grindplassen. In Negenoord-Kerkeweerd werd ook de smalle waterweegbree ontdekt. Deze plant is met verdwijning bedreigd, maar groeit dus wel opnieuw langs de Maas.

Nieuwe Wilden-wandeling

Heb je zelf zin om binnenkort op ontdekking te gaan, met de kinderen? Ga dan op ‘Nieuwe Wilden’-wandeling: een avontuurlijke gezinswandeling voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders in het gezelschap van Oj, een echte natuurkenner, Wido, een natuurdummie, en Maas-verkenner Mia Maes. De info over deze wandeling vind je hier.

Meer bedreigde dier- of plantensoorten zien terugkeren aan de Grensmaas?
> Word Ello en steun Limburgs Landschap

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten