Skip content en ga naar navigatie

Jaaroverzicht 2013 Solidagro

20aug2014

De jaarlijks weerkerende hongerperiode in West-Afrika was voor de landbouwersgezinnen in 2013 gelukkig minder extreem dan in 2012 dankzij een betere oogst. Cashewnoten blijven veruit de belangrijkste bron van inkomsten voor de boeren, maar de waarde ervan daalt. Terwijl boeren in Guinnee-Bissau bijvoorbeeld in 2005 nog één zak rijst konden ruilen tegen één zak cashewnoten, moesten ze in juni 2013 al 2 zakken cashewnoten neertellen. De binnenlandse rijstproductie dekt de rijstconsumptie van de gezinnen maar voor 55%. Dit maakt de boeren extreem kwetsbaar.

Inkomsten en water

Granen vormen hét basisvoedsel in West-Afrika. Toen ons programma eind 2010 van start ging, konden de lokale boeren 4 maanden lang in hun eigen graanproductie voorzien. Bij het afsluiten van het programma in 2013 was dit al gestegen tot 7,2 maanden! Dit is te danken aan de inspanningen van onze partners op het gebied van het verbeteren van de rijstproductie, bijvoorbeeld door beter zaaigoed.

Ook het opzetten van inkomstengenererende activiteiten maakt een groot verschil. Door groenten of palmolie te produceren en te verkopen, verdienen de vrouwen genoeg geld om graan te kunnen kopen wanneer hun eigen ookst op is. Dit soort activiteiten is bijna uitsluitend in handen van vrouwengroepen. Vrouwen leveren een grote bijdrage aan de voedselzekerheid van het gezin. Dankzij de groeten die zij in hun moestuin telen, eet het hele gezin gezonder. Ook de betere toegang tot drinkwater draagt bij tot de gezondheid van de gezinnen. Via ons programma realiseerden we, in samenwerking met Ello Mobile, een betere toegang tot drinkbaar water voor 15.239 personen.

Senegambia: aaneengesloten projectgebied

In 2013 gingen we van start met de voorbereiding van ons nieuw programma in Senegal en Gambia. Vanaf 2014 zal Solidagro projecten opzetten in een nieuwe regio in Senegal: Fatick. Het gebied kent grote tekorten op het vlak van basisvoorzieningen zoals drinkbaar water en sanitatie, gezondheidscentra en scholen. Fatick grenst aan de regio North-Bank in Gambia, waar Solidagro al sinds 2005 actief is. Aangezien beide regio's een vergelijkbare problematiek kennen, zullen we ze als één interventiezone beschouwen. Twee nieuwe Senegalese partners (AJE en WAAME) en onze twee vertrouwde partners in Gambia (ADWAC en NATC) zullen het programma uitvoeren. Deze grensoverschrijdende aanpak laat ons toe om efficiënter te werken. De gebieden zijn door onze landenvertegenwoordiger in één week te bezoeken. Ook kan uitwisseling en samenwerking tussen de vier partners vlot georganiseerd worden. WAAME en NATC beschikken over vergader- en verblijfsmogelijkheden, zodat aan beide zijden van de grens vormingen kunnen plaatsvinden.

Inspelen op klimaatwijziging

In Senegal en Gambia zal in 56 dorpen (zo'n 2.600 gezinnen) gewerkt worden aan het verbeteren van de voedselzekerheid. Er zullen vooral projecten opgezet worden voor groeteteelt met irrigatie en kleinveeteelt. Ook zal er veel aandacht gaan naar het verbeteren van de drinkwatervoorziening en het herstel van de biodiversiteit. De gevolgen van de klimaatwijziging vormen immers een serieuze bedreiging voor de voedselzekerheid in dit deel van West-Afrika. De mensen eten er veel mosselen, vis en oesters, afkomstig van de mangroven. Dit voedsel is hun belangrijkste bron van eiwitten. Maar door de stijging van de zeespiegel zullen de voorraden van deze producten de komende jaren erg verminderen. Daarom starten we nu al met het voorzien van alternatieven. Zo zetten we projecten op om mensen te stimuleren om meer producten uit veeteelt (melk, eieren, vlees) te produceren en te consumeren. Het kweken van kippen, of het houden van geiten bijvoorbeeld. Ook teelten als bonen zijn een goede bron van eiwitten.

De spil voor deze projecten zullen zoals steeds de reeds bestaande basisorganisaties van de dorpsgemeenschappen zijn. Zij hebben de verantwoordelijkheid voor de projecten in handen en zien toe op het goede verloop ervan. Daarvoor krijgen ze de nodige vorming en begeleiding van de lokale partners van Solidagro.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten