Skip content en ga naar navigatie

Van Santa Cruz naar Cochabamba

04okt2013

In maart 2005 reisden Arnoud Raskin en Toña Pineda naar Bolivia om een nieuwe mobiele school op te starten bij ‘Callecruz’, een project in de stad Santa Cruz. Callecruz heeft een opvangstehuis voor straatkinderen maar is op dat moment op zoek naar een aanpak om hun straathoekwerk te versterken. De mobiele school is er dan ook meer dan welkom. Tussen 2005 en 2010 gaan ze ermee aan de slag met heel wat positieve resultaten.

Onze school aan de ketting

Tot de lokale overheid in actie komt. Zij zien de straatkinderen liever uit het straatbeeld verdwijnen. De kinderen worden gedeporteerd naar de buitenwijken van Santa Cruz en de mobiele school wordt aan de ketting gelegd want deze té zichtbare vorm van straathoekwerk wordt verboden. Callecruz blijft niet bij de pakken zitten en zoekt andere manieren om de kinderen te bereiken. Af en toe wordt de school gebruikt in hun opvangtehuis en af en toe proberen ze er toch de straat mee op te gaan.

Onze school blijft uiteindelijk geruime tijd op stal maar het contact met de organisatie wordt niet verbroken. Na twee jaar en een half laat onze partner weten dat er nog weinig hoop is om de school terug op de rollen te krijgen in Santa Cruz. We besluiten op zoek te gaan naar een nieuwe toekomst voor die specifieke mobiele school.

Een nieuwe kans

In 2012 komt er een nieuwe aanvraag voor een mobiele school uit Cochabamba (Bolivië) van de organisatie “Yo voy a ti” (vertaling: Ik ga naar jou). In onderling overleg met Callecruz, beslissen we de school weg te halen uit Santa Cruz en over te plaatsen naar Cochabamba. De staat van de panelen en van de school wordt geëvalueerd door de lokale partners, er word wat oplapwerk verricht en al het materiaal krijgt een nieuw onderkomen in Cochabamba. Op deze manier blijft onze investering gewaarborgd.

Tussen 2 september en 28 september zullen onze twee trainers Toña Pineda (Venezuela) en Gonzalo Velazko (Argentinië) ter plaatse zijn om het nieuwe team op te leiden en om de oude mobiele school nieuw leven in te blazen.

En dat is niet alles. In Bolivië zijn nog 2 andere organisaties aan de slag met mobiele scholen en die betrekken we natuurlijk graag bij deze opstart. Tussen 16 september en 20 september komen straathoekwerkers vanuit Sucre (IPTK-Cerpi) en van (Compa) in Cochabamba samen. Toña en Gonzalo zullen de gelegenheid benutten om het gebruik van enkele nieuwe panelen over ondernemerschap in te trainen. In navolging van hun Europese collega’s in Kraków, zullen ook zij de tijd nemen om mobiele-school-ervaringen uit te wisselen.Met de jaren ervaring van beide projecten belooft dit een ongelooflijk boeiende week te worden.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten