Beschermde libel die voor het eerst werd teruggezien aan de Grensmaas plant zich nu ook voort aan het Albertkanaal.
Voor het eerst in Europa is vastgesteld dat de beschermde libellensoort "rivierrombout" zich langs een bevaarbaar kanaal voortplant. Dat gebeurt langs het Albertkanaal, zo melden het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en de Libellenvereniging Vlaanderen op Natuurbericht.be.
De rivierrombout is in Vlaanderen zeer zeldzaam en ontbreekt in Wallonië. De soort kan het makkelijkst gevonden worden door te zoeken naar larvenhuidjes. Dat zijn vervellingshuidjes die op oevers achterblijven nadat de larve uit het water is geslopen en op het land is gemetamorfoseerd in een volwassen libel. Sinds 28 juli werden al meer dan zestig van die larvenhuidjes verzameld over een afstand van acht kilometer langs het Albertkanaal tussen Oelegem tot bijna in Grobbendonk. Daarnaast werden ook jonge en volwassen exemplaren gezien.
"We kunnen dus echt spreken van een populatie", aldus Tim Adriaens (INBO). "Het Albertkanaal, met zijn betonnen oevers en golfslag van grote schepen lijkt allerminst op natuurlijke riviervalleisystemen, met onder meer mooie uitsluipplaatsen en minder luw water." Net dat laatste hebben de larven broodnodig, om na twee tot drie jaar larvaal in het water te leven aan land komen voor een halfvolledige gedaanteverwisseling en nog maximaal vier weken te leven. Door de verminderde waterkwaliteit was de rivierrombout in grote delen van West-Europa uitgestorven. In ons land werd de libel in 2000 voor het eerst teruggezien langs de Grensmaas, en ondertussen ook een paar keer in de provincie Antwerpen langs enkele Kempense rivieren zoals de Grote Nete.