Skip content en ga naar navigatie

Vrijwillig naar Venezuela met Mobile School

06aug2012

MobileSchool

Net zoals talloze andere enthousiastelingen ging Jessica Harris aan de slag als vrijwilliger bij een lokale organisatie “Aldeas De Paz”, in Santa Elena, Venezuela. “Een heel bijzondere en unieke plek”, vertelt ze. “Ik heb er erg van genoten!” Benieuwd wat het werk van een Mobile School-vrijwilliger precies inhoudt? Lees dan gerust even mee over de mogelijkheden die de lokale organisatie biedt.

Eigenschappen van een vrijwilliger

Mobile School-vrijwilligers blijven voor minimum één en maximum zes maanden in Venezuela. Iedereen kan er zich voor inschrijven: ervaring of speciale vaardigheden zijn niet vereist. Aspirant Mobile School’ers moeten vooral enthousiast zijn, leergierig en natuurlijk zin hebben om met kinderen aan de slag te gaan.

Het leven zoals het is: projectdorp

Na aankomst in het projectdorp krijgt elke vrijwilliger een kamer toegewezen. Meestal is dit samen met andere medewerkers in een huis met gemeenschappelijke accommodaties. In het projectdorp zijn er tuintjes, baden, hangmatten en ook een recreatieweide. Rond de vuurkorven worden er ’s avonds sociale activiteiten georganiseerd en ook talloze vriendschappen gesmeed. “Ik kijk er naar uit om de internationale vriendschapsbanden nog verder uit te bouwen”, verzekert Jessica ons.

Het doel van de mobiele schooltjes

Maar waaruit bestaat hun werk met de mobiele schooltjes? Hun doel is om de ontwikkeling van kinderen aan te moedigen door middel van spel en interactie. Jessica getuigt: “Het werk hier verbetert het leven van zo veel mensen in de gemeenschap. Het kan mettertijd een zelfs een ingrijpend effect hebben. Dit is fascinerend om te zien en om een klein deel van uit te maken.”

Dagtaken en activiteiten

Naast helpen bij het plannen en voorbereiden van de lessen, staan vrijwilligers ook in voor het onderhoud van de schooltjes. Om de baan op te gaan met de mobiele schooltjes is Spaans kunnen geen vereiste. De begeleiders en de andere vrijwilligers helpen waar nodig. Jessica beaamt: “Ik wil iedereen bedanken voor hun steun. Het heeft de periode hier erg aangenaam gemaakt.” Tijdens de lessen leren de vrijwilligers de kinderen er lezen, schrijven en rekenen en vertellen ze over thema’s zoals gezondheid en kinderrechten. Bovendien doen zij ook aan creatieve therapie. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het toezicht tijdens sport- en andere activiteiten. Daarnaast helpen ze ook met het administratieve werk van de school zoals verslagen, statistieken, algemene planning en documentatie. Om het in de woorden van Jessica te zeggen: “Hard werk, maar erg waardevol!”

Zorg jij er mee voor dat deze vrijwilligers nog meer fantastisch werk kunnen verrichten?
> Gsm met Ello Mobile voor Mobile School

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten