Skip content en ga naar navigatie

I VOW to fight VAW – deel2

26jun2012

G3W groot 2

Violence against Women, VAW

Geweld tegen vrouwen (Violence against Women, VAW), Gabriela wordt er elke dag mee geconfronteerd. Iedereen weet min of meer wat er verstaan wordt onder geweld tegen vrouwen. Velen realiseren zich echter minder welke vormen dit allemaal kan aannemen: verkrachting, fysiek geweld, seksuele intimidatie, prostitutie, sekshandel, seksuele slavernij of pornografie.

Er zijn ook andere vormen van VAW : psychologisch misbruik (chantage, intimidatie,…) economisch misbruik (het geld van vrouwen afnemen bijvoorbeeld), het beperken van de vrijheid enz. Verder zijn er zijn ook enkele typische Filippijnse vormen van VAW: palit bigas (een seksuele relatie in ruil voor eten), akyat barko (wanneer boten aanmeren, leveren zogenaamde ‘comfort women’ – niet meer dan een verholen term voor prostituees – hun diensten aan de bemanning),… Het heeft niet veel zin om de hele lijst op te sommen maar er zijn zo veel soorten VAW waarvan velen het bestaan niet kennen, dat we er graag toch enkele op een rijtje zetten.

Wat kan men doen wanneer men met een dergelijke situatie geconfronteerd wordt?

Een klacht indienen bij Gabriela. De organisatie is officieel erkend voor haar bijstand aan slachtoffers. In 2011 ontving ze ongeveer 500 klachten. Over het hele land werden vorig jaar bijna 12000 klachten genoteerd. Daarbij moeten nog de geweldplegingen die niet worden aangegeven gerekend worden. Er is dus reden tot bezorgdheid.

De regering keurde verschillende wetten goed en er werden verschillende initiatieven gelanceerd. Zo worden in de trein of de metro enkele wagons gereserveerd voor vrouwen. Sommige personen maken misbruik van het feit dat ze dicht op elkaar wonen. Er is een wet tegen verkrachting en een wet die slachtoffers ervan helpt. Voorheen sprak men over een ‘misdaad tegen de kuisheid’: wanneer een vrouw die geen maagd meer was, werd verkracht, gold het niet als zodanig. De wet werd ook uitgebreid naar huiselijk geweld, dat voorheen ‘niet bestond’. De ‘Anti-Seksuele-Intimidatiewet’, de ‘Anti-Geweld-tegen-Vrouwen-en–hun-Kinderenwet’ en tot slot de ‘Anti-Mensenhandelwet’ werden opgesteld.

Maar zoals Tin, de psychologe zegt, “er zijn goede wetten, maar slechte mensen”: de wetten zijn er, maar ze worden niet altijd correct toegepast. Wanneer een vrouw naar de politie stapt om een feit aan te geven, kan ze verwachten dat men haar vraagt wat zij gedaan heeft. Er wordt van uitgegaan dat er wel een reden zal zijn waarom het haar is overkomen. Een ander voorbeeld: voor de rechtbank moet een vrouw kunnen bewijzen dat de vermeende dader wel degelijk een verkrachter is en dat de daad zonder instemming plaatsvond, wat uiteraard niet altijd evident is.

Nogmaals, het lijkt er op dat de strijdpunten van Gabriela de moeite waard zijn en dat de strijd tegen VAW concrete resultaten kent. Het was dan ook dit thema dat de organisatie lanceerde op haar 25ste verjaardag. Hier een link naar haar website en hieronder het campagnefilmpje.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten