Skip content en ga naar navigatie

Geen water te diep op Wereldwaterdag

22mrt2012

Wereldwaterdag 2012

In 1993 riepen de Verenigde Naties 22 maart uit tot “Wereldwaterdag”. Op dat moment hadden zo’n 1,5 tot 2 miljard mensen geen toegang tot drinkbaar water. Ondertussen is dat aantal gehalveerd, maar nog steeds sterven jaarlijks 5 miljoen mensen aan de gevolgen van het drinken van vervuild water.

Bovendien is de vooruitgang zeer ongelijk. Het zijn vooral mensen in de steden die nu properder water hebben. En er zijn ook grote regionale verschillen. Zo is de vooruitgang in het gedeelte van Afrikaanse continent onder de Sahara veel beperkter dan in de rest van de wereld.

2000 tot 5000 liter water nodig voor de voedselproductie

Water dient echter niet enkel om te drinken. Water is ook nodig om voedsel te produceren en te verwerken. Naar schatting is voor het voedsel dat elk van ons consumeert dagelijks 2.000 tot 5.000 liter water nodig… De meest kwetsbare groepen zijn hier de boeren in het Zuiden. Toegang tot water is voor hen een kwestie van overleven.

Velen hebben bovendien geen irrigatiesystemen, wat hen nog meer afhankelijk maakt van de natuurlijke regenval. En laat dat nu net een groot probleem aan het worden zijn door de grillen van de klimaatverandering: neerslag wordt onvoorspelbaar, extreme droogte en verwoestende regens wisselen elkaar af. Voor een arme boer met weinig middelen wordt zaaien en oogsten een gok.

Jaarlijks toegang tot water voor meer dan 10.000 boeren

Wereldwaterdag wil in 2012 de band tussen water en voedsel onder de aandacht brengen. Dit thema is Bevrijde Wereld en haar partners in Bolivia, de Filippijnen en West-Afrika op het lijf geschreven. De band wordt door hen perfect verwoord als “het zaaien en oogsten van water”.

Waterbronnen worden beschermd tegen vervuiling. Bomen worden geplant om het water “vast te houden” in de grond. Waterputten in vele soorten en maten, met of zonder leidingen, en allerlei kleinschalige inventieve irrigatiesystemen worden opgezet met dijken, bekkens, sproeiers of pompen. Jaarlijks krijgen tienduizenden boeren met deze hulp van Bevrijde Wereld hun welverdiende toegang tot water.

Loop naar de pomp?!

Er is echter meer nodig dan kleinschalige projecten. Enkel een gecoördineerde aanpak kan zorgen voor duurzaam waterbeheer, en de gevolgen van de klimaatverandering tegengaan. Overheden zullen hierin de hoofdrol moeten spelen, en wij moeten hen daartoe aanzetten. Wereldwijd worden hiertoe ‘World Walks for Water’ georganiseerd, als symbool voor de tijd die vele armen in het zuiden moeten spenderen aan het halen van hun dagelijkse portie water.

Bevrijde Wereld draagt hier haar steentje toe bij met de actie ‘Loop naar de Pomp?!’, die scholen mobiliseert om solidair te zijn met het Zuiden en tegelijk het eigen waterverbruik te verminderen. ‘Loop naar de Pomp?!’ eindigt met een slotevenement op Wereldwaterdag 2013.

Wil jij ook al gsm’end wat doen aan de waterproblematiek?
> Word Ello en steun het waterontwikkelingsproject in Guinee-Bissau

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten