Skip content en ga naar navigatie

10 december: kom op voor mensenrechten

07dec2012

stopthekillingsWordt opkomen voor meer sociale rechtvaardigheid in Colombia, Guatemala en de Filippijnen beschouwd als een misdaad? De talrijke arrestaties van activisten en syndicalisten in die landen doen het althans vermoeden.

Stop the Killings wil dat activisten, syndicalisten en andere mensenrechtenverdedigers worden beschermd, niet bestreden. Op z’n minst wil het een eerlijk proces voor die collega’s die worden gearresteerd.

Concreet worden deze eisen gekoppeld aan drie actuele dossiers in Colombia, Guatemala en de Filippijnen. Hieronder het verhaal van Ericson Acosta op de Filipijnen.

De gevangenschap van Ericson Acosta

Ericson Acosta is een Filippijnse dichter, singer-songwriter en activist. Op 13 februari 2011 werd hij aangehouden tijdens een onderzoek naar de mensenrechten in Samar, een achtergesteld gebied in de Filippijnen. Militairen vonden het verdacht dat er iemand rondliep die de lokale taal niet sprak en een laptop bezat.

Acosta werd naar een militair kamp gebracht waar hij 44 uur lang is ondervraagd, met slechts twee uur mogelijkheid om te slapen. Gedurende de ondervragingen zou hij zijn mishandeld en herhaaldelijk met de dood bedreigd.

Op 16 februari 2011 is Acosta officieel beschuldigd van het bezit van explosieven. Tot op heden wacht hij op een eerlijk proces. Volgens de Speedy Trial Act moet in de Filippijnen iedereen die wordt gearresteerd binnen de 180 dagen worden berecht. Ericson Acosta zit intussen al meer dan 500 dagen vast.

Het dossier van Ericson Acosta is ook opgenomen door Amnesty International, en het artiestennetwerk PEN International. intal organiseerde ook verschillende solidariteitsacties.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten