Skip content en ga naar navigatie

Jovita getuigt

17dec2012

Jovita Montes

Maandag 10 december 2012 vierden we wereldwijd de 54ste verjaardag van de Mensenrechten. De uitwerking van deze rechten blijkt in sommige landen slechts een utopie te zijn. De Filippijnse vrouwenrechtenorganisatie Gabriela, die je met Ello kan steunen, probeert hier met man en macht verandering in te brengen.

Jovita "Obeth" Montes is psychologe en een van de gezichten van Gabriela, een organisatie die de belangen van Filippijnse vrouwen verdedigt. "Met de uitvoering van de wettelijke vrouwenrechten is het slecht gesteld in de Filipijnen. Van 1965 tot 1986 was president Ferdinand Marcos aan de macht, die dictatoriaal het land regeerde. Tijdens zijn regime werden voortdurend mensenrechten geschonden. Die situatie is 26 jaar later nog niet veranderd. Nog steeds verdwijnen vrouwen spoorloos, worden ze verkracht of vermoord."

Mijnbouw als aas

"In 1990 voerde voormalig president Corazon Aquino een wet door, die als doel had particuliere sectoren te mobiliseren en te laten investeren in de Filippijnen. Zo gebruikt de Filippijnse regering onder andere de ontginning van mineralen in de mijnbouw als aas voor potentiële beleggers. Deze publiek-private samenwerking heeft drastische gevolgen voor talrijke families. Gezinnen worden verdreven en hun land wordt hen ontnomen. Of erger: ze worden vermoord. Vorig jaar werden de zwangere vrouw en twee kinderen van een stamhoofd geliquideerd omdat zij weigerden hun eigendom te verlaten. Daarom organiseert Gabriela op maandag 10 december een campagne tegen de mijnbouw. Deze actie is noodzakelijk aangezien de nationale pers geen aandacht schenkt aan deze problematiek, zulke feiten komen gewoonweg niet aan bod in onze media."

Dubbele agenda

"Deze publiek-private samenwerking uit zich ook op andere vlakken: de overheid ontwikkelde namelijk een beveiligingsprogramma. Door middel van sociaal maatschappelijke activiteiten probeert de Filippijnse regering het hart van de bevolking te veroveren. Zo organiseert het Filippijnse leger medische missies en verschaffen ze de bevolking inlichtingen. Op die manier probeert het leger hun vertrouwen te winnen. Dit lijken op het eerste zicht wel positieve initiatieven, maar de werkelijkheid is anders. Het leger heeft namelijk een dubbele agenda - maar al te vaak spelen zij een rol bij verdwijningen, verkrachtingen en moorden - en dat creëert vanzelfsprekend angst bij de bevolking."

Geen gerechtigheid

"Als vrouwenrechtenorganisatie merken we dat veel gevallen van geweld tegen vrouwen gepleegd worden door het leger of door andere gezagsdragers. Enkele maanden geleden werd een zeventienjarig meisje uitgenodigd om het jubileum van het bataljon te vieren. Nadat ze er een drankje dronk, kreeg ze een black-out. Het meisje werd hysterisch wakker en kon zich enkel herinneren dat er drie mannen op haar hadden gelegen. Ze werd doorverwezen naar een ziekenhuis en daar ontdekten dokters dat het meisje verkracht werd door meerdere mannen. Ik ontmoette haar voor het eerst toen ze al in een psychiatrische instelling verbleef. Tot op het bot is zij getekend voor het leven. En door gebrek aan bewijsmateriaal ziet het er naar uit dat het meisje geen gerechtigheid zal krijgen. Toen ik met de officier van Justitie over deze rechtszaak wou praten, wees hij onmiddellijk de deur omdat ik Gabriela vertegenwoordig. Bovendien onderhandelen ze met de familie van het meisje om te beletten dat de zaak voor het gerecht wordt gebracht."

Met argusogen bekeken

"Gabriela geeft slachtoffers van geweld het nodige juridische advies. Wanneer zij besluiten om hun aanvallers wettelijk te beschuldigen, kunnen zij zich beroepen op het beschermingsprogramma. Gabriela biedt hen onderdak op een veilige locatie. Daarnaast krijgen zij een uitkering voor de periode dat ze ondergedoken leven. Al 25 jaar lang vormt Gabriela de grootste vrouwenorganisatie in de Filippijnen – in totaal zijn we met zo'n 130 afgevaardigden. Maar ook zusterorganisaties voor Filippijnse vrouwen in het buitenland zijn aangesloten. Stilaan bereiken we meer en meer mensen en dat zorgt voor ergernis bij politieke machthebbers. Daarom oefenen zij druk uit op Filippijnse vrouwen. Ze trachten te voorkomen dat vrouwen onze organisatie contacteren. Af en toe organiseert Gabriela activiteiten voor haar leden. De laatste jaren hebben we de indruk dat bepaalde instanties ons voortdurend met argusogen bekijken."

Meer geweld, groter bewustzijn

"Geweld tegen vrouwen wordt steeds erger. Vorig jaar kreeg Gabriela gemiddeld 30 geweldzaken per maand. De laatste maanden stijgen die aantallen tot 60 à 70 geweldplegingen. Deze stijging wordt veroorzaakt door groter bewustzijn. Steeds meer vrouwen kennen onze organisatie en zijn zich bewust van hun rechten. En deze trend kunnen we bij Gabriela alleen maar aanmoedigen en verder ondersteunen."

De rechten van talrijke Filippijnse vrouwen beschermen?
> Steun Gabriela met Ello Mobile

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten