Skip content en ga naar navigatie

10 december: kom op voor mensenrechten!

10dec2012

stop

Veel activisten verdwijnen achter de tralies of worden vermoord vanwege hun sociale en politieke activiteiten. Stop The Killings vestigt de aandacht op deze repressie en focust daarbij vooral op de Filippijnen, Colombia en Guatemala. Bevrijde Wereld schaart zich mee achter deze actie van vakbonden, solidariteitsbewegingen en ngo’s. ‘Stop de criminalisering van sociale bewegingen!’ luidt de slogan van de campagne van dit jaar. Laat ook je stem horen en doe mee aan de actie op 10 december in Brussel!

Opkomen voor sociale rechtvaardigheid is een risicovolle bezigheid. In Colombia, Guatemala en de Filippijnen krijgen activisten te maken met diverse vormen van onderdrukking. De moorden zijn ongetwijfeld het meest brutale voorbeeld, maar ook intimidatie, verdwijningen en willekeurige arrestaties komen frequent voor.

De afgelopen jaren kwamen in deze landen nieuwe politici aan de macht, maar ondanks alle mooie woorden is de onderdrukking blijven bestaan. Dat toont aan dat het om een structureel probleem gaat, dat dat niet afhankelijk is van wie er op een bepaald moment in het presidentieel paleis huist.

Activisme is geen misdaad

Dit jaar besteedt Stop the Killings bijzondere aandacht aan de criminalisering van de sociale bewegingen. Steeds meer syndicalisten en activisten verdwijnen achter de tralies omwille van willekeurige, ongefundeerde aanklachten. Denk maar aan de arrestatie van de jonge Filippijnse activist Ericson Acosta of recent nog de Guatemalteekse vakbondsleider Jacinto Boj Equite die vier flessen water zou hebben gestolen. En dan is er nog de Colombiaanse vakbond Fensuagro, wiens leden systematisch worden beschuldigd van rebellie en terroristische activiteiten.

In landen waar armoede heerst en grote sociale ongelijkheid bestaat, moeten mensen die opkomen voor meer rechtvaardigheid gehoord en beschermd te worden, niet bestreden. Stop the Killings vraagt aan de Belgische autoriteiten om druk uit de oefenen zodat deze mensen een eerlijk proces krijgen. Wanneer blijkt dat hen niets ten laste kan worden gelegd en deze mensen enkel worden vervolgd omwille van legitieme sociale en politieke activiteiten, moeten zij hun onmiddellijke vrijlating op de agenda zetten.

Voer mee actie op de dag van de mensenrechten

Ben je activist, syndicalist, journalist, advocaat of student? Wees solidair en steun je collega’s in Colombia, Guatemala en de Filippijnen door mee actie te voeren op maandag 10 december, de internationale dag van de mensenrechten. Afspraak om 18u30 aan het Centraal Station in Brussel, voor een manifestatie en een symbolische actie.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten