FairPhone is 's werelds eerste collectieve, non-profitontwikkelaar van eerlijke mobiele telefoons. Bij FairPhone ligt het ontwikkelingsproces precies waar dat hoort te liggen: in handen van gebruikers. Na de sim-kaart met een hart, binnenkort dus ook de eerste gsm met een hart?
Bas Van Abel, drijvende kracht achter FairPhone: "Er bestaan genoeg mooie initiatieven, maar ze werken nog gescheiden van elkaar. FairPhone brengt alle disciplines samen." FairPhone wil de goede bedoelingen van alle duurzame denkers bundelen in één tastbaar apparaat: de hackers die de software kraken, de geeks die zelf hun telefoon willen bouwen, organisaties die recycling promoten of streven naar betere arbeidsomstandigheden in de assemblagehallen.
FairPhone vraagt aandacht voor de manier waarop grote technologiebedrijven als Apple en Samsung miljardenwinst maken. Dat gaat vaak ten koste van eerdere schakels in het productieproces. Smartphones, waarvan er dit jaar 400 miljoen verkocht worden, zijn grootverbruikers van tin, kobalt en schaarse edelmetalen. Die worden onder moeilijke omstandigheden gewonnen in landen als Congo, Indonesieë of China. Zowel de VS als Europa willen dat bedrijven eerlijker zijn over het gebruik van 'conflictvrije mineralen'.
Maar er staat meer op zijn verlanglijstje. Zo moet een FairPhone makkelijk te recycleren en repareren zijn. Juist op dit punt laat vooral Apple het in zijn ogen afweten. In de nieuwste gadgets zijn onderdelen vastgesoldeerd of gelijmd, zodat je ze zelf niet kan vervangen.
Dat geldt ook voor de software. De besturingssystemen van smartphones willen alleen programma's installeren die via de officiële winkel gedownload zijn. De FairPhone moet gebruik maken van Firefox OS. Van Abel: "Als Google zou participeren kunnen we alsnog overschakelen op Android. We zijn pragmatisch: de telefoon moet er zo snel mogelijk komen."
Eventuele investeerders in FairPhone hoeven de eerste vijf jaar niet op dividend te rekenen. "Als we eenmaal gaan cashen gaat een groot deel van de winst naar een stichting. Onze aandeelhouders weten in wat voor soort product ze investeren. De FairPhone moet de rest van de industrie inspireren, niet beconcurreren".