Skip content en ga naar navigatie

Water is geen zorg meer voor de families in Mamporo

09aug2011

Mamporo

Maak kennis met een grote zus en haar broertje uit het dorp Mamporo, in de regio van Gabú, Guinee-Bissau. Na een lange dag op de lagere school halen de twee kinderen water uit de fontein, enkele kilometers buiten  hun dorp.

Na regen komt drinkbaar water

Vroeger dronken ze modderig, vervuild water uit de traditionele waterputten. Dat was verre van drinkbaar. De kinderen in het dorp hadden dan ook vaak last van huidziekten en diarree, waardoor ze niet naar school konden gaan.
Met de steun van Bevrijde Wereld en lokale partner APRODEL kreeg het dorp een diepe boorput met daarop een watertoren en een zonnepomp om het water naar boven te halen. Dankzij deze elektrische pomp op zonne-energie zijn ze niet langer afhankelijk van andere en schaarsere energiebronnen.

Vandaag kunnen de families zuiver en gezond water drinken en dagelijks één tot twee keer baden. Hierdoor is de gezondheid van de kinderen er flink op vooruitgegaan. Broer en zus gaan opnieuw regelmatig naar school. Ze hebben er ook meer tijd voor omdat ze nu minder ver moeten lopen om water te halen.

Beheer ligt bij het dorp

De waterpunten worden gecontroleerd van lokale comités voor water, sanitaire voorzieningen en hygiëne waarin dorpsvertegenwoordigers zetelen. De leden van het comité hebben een hele resem verantwoordelijkheden. Zo zijn ze bevoegd voor de organisatie van de opening en sluiting van de waterpunten en stellen ze huishoudelijke regels op over het gebruik, de hygiëne en de zorg voor het waterpunt. Daarnaast sensibiliseren ze de bevolking actief over de oorzaken van waterverontreiniging en leren ze technieken aan om water te ontsmetten met behulp van eenvoudige middelen zoals enkele druppeltjes bleekwater.

De leden van het watercomité bezoeken de families ook thuis om ze te adviseren hoe ze water lang kunnen bewaren en hoe ze besmetting door bacteriën kunnen voorkomen. Om het onderhoud van de waterpunten te bekostigen, verzamelt het dorpscomité lokale bijdragen. Zo verzekeren ze mogelijke herstellingen in de toekomst en dus een vlotte waterlevering.

Helpen om deze en andere families drinkbaar water te garanderen?
Switch vandaag nog naar Ello Mobile.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten