Skip content en ga naar navigatie

Ello Helden van de Maand - Lut Pols en Herwig Kevelaerts

27sep2010

PI_held_2010_09

Maak kennis met Lut Pols en Herwig Kevelaerts

‘Actie: dat moeten we hebben. (Milieu)bewustzijn is goed, maar als we de wereld echt willen verbeteren, moeten we er iets aan doen.’ Aan het woord zijn Lut Pols en Herwig Kevelaerts, ons heldenkoppel van de maand. Ze steunen een resem goede doelen, kopen energie bij Ecopower en Ebem, en deponeren hun geld bij Triodosbank. En natuurlijk, ze bellen met Ello, iets waarop ze terecht heel fier zijn.

Leeftijd: 40 en 50
Woonplaats: Aarschot
Beroep: onderwijzeres en MOS-begeleider (Milieuzorg Op School
Hobbies: lezen, films, reizen, skiën, wandelen, natuurfotografienatuur zijn, bij mijn vrienden zijn

Hoe hebben jullie Ello leren kennen?

Via een advertentie in het ledenblad van Natuurpunt.

Waarom kozen jullie voor Ello?

Bij zowat alles wat we doen of aankopen houden we rekening met het sociale aspect en met het milieu. Zo hebben we bijvoorbeeld maar één gsm voor ons beiden. Het feit dat Ello Mobile al zijn winst doorstort naar sociale en milieuprojecten sprak ons enorm aan. Maar ook dat je zelf bepaalt welke projecten je steunt. De keuze voor Ello was dan ook snel gemaakt.

Welk project steunen jullie en waarom?

Alle projecten van Ello spreken ons aan. We hebben onze steun dan ook evenredig verdeeld over alle projecten. De noden op deze wereld zijn nu eenmaal groot en heel divers.

Is jullie gsm-gebruik veranderd, nu jullie weten dat jullie met elk gesprek en sms’je een steun geven aan mensen en projecten die het nodig hebben?

Niet echt. We blijven heel bewust omgaan met ons gsm-gebruik. We zijn wel heel blij dat we als consument voor een operator als Ello Mobile kunnen kiezen. En fier dat we door te bellen met Ello bijdragen aan een betere wereld. Dat geeft ons een goed gevoel. Het bijladen van de kaart via de website verloopt trouwens zeer vlot. We kunnen het iedereen aanraden.

Hoever reikt jullie sociaal en ecologisch bewustzijn? Steunen jullie naast Ello Mobile nog andere initiatieven?

Ja, en vrij stevig moeten we zeggen. Beiden proberen we elke dag mensen te overtuigen om samen te werken aan een betere wereld. Ik, Lut, als onderwijzeres in het zesde leerjaar. En Herwig via zijn werk als MOS-begeleider. MOS staat voor Milieuzorg op School. Herwig heeft daarvoor 10 jaar bij Natuurpunt gewerkt. Daar heeft hij een project opgestart, Educatief Natuurbeheer. Met als doel: scholen op een leuke manier betrekken bij het beheer van een natuurgebied in hun buurt. We zijn natuurlijk ook lid van Natuurpunt.

En jullie doen blijkbaar nog veel meer?

Ja, al meer dan 20 jaar zijn we donateur van Greenpeace. We hebben ook verschillende jaren een scholenproject in Guatemala gesteund. Enkele maanden geleden hebben we dat trouwens ingeruild voor een project rond biolandbouw bij Vredeseilanden. Verder eten we heel vaak biologisch en vegetarisch. We letten er op dat ons voedsel uit eerlijke handel komt. We kiezen voor ecologische reinigingsmiddelen. Onze energie kopen we aan bij Ecopower voor elektriciteit en Ebem voor gas. En onze spaarcenten hebben we veilig gedeponeerd bij Triodosbank.

Vanwaar die gedrevenheid?

Al deze dingen maken ons natuurlijk niet heiliger dan de paus, maar we doen tenminste iets. Da’s cruciaal vandaag. Er bestaat immers een heel grote kloof tussen (milieu)bewustzijn en daadwerkelijke actie. De meeste mensen zijn zich ondertussen wel bewust van de vele problemen, maar ze laten het aan anderen over om er iets aan te doen. Zo gaat het niet. Het klinkt misschien defaitistisch, maar het veranderingsproces naar een betere wereld gaat heel traag. Om een voorbeeld te geven: willen we de klimaatverandering echt een halt toeroepen, dan moet er een radicale ommekeer komen. En liefst zo snel mogelijk. Peter Tom Jones verdedigt deze stelling in zijn laatste boek TerraReversa.

Jullie weten dat Ello veel te danken heeft aan de mond-aan-mondreclame van zijn gebruikers. Hebben jullie al vrienden of kennissen warm kunnen maken om over te stappen naar Ello?

We maken inderdaad regelmatig reclame voor Ello. Meestal krijgen we positieve en bewonderende reacties. Maar we merken ook dat Ello nog helemaal niet gekend is. En of we ooit iemand zover hebben gekregen om de stap naar Ello te zetten, durven we eerlijk gezegd wel te betwijfelen.

Welk sms’je/telefoontje zouden jullie vandaag gelukkig kunnen maken?

Eentje dat ons vertelt dat alle armoede uit de wereld verdwenen is. Dat mensen echt gelijk zijn. Maar vooral de belofte dat we voortaan met respect met onze aarde zullen omgaan. Tenslotte hebben we er maar één. Een mens mag toch een beetje dromen, niet?

BEN JIJ ONZE NIEUWE “ELLO HELD VAN DE MAAND”?
Stuur ons nu een mailtje en wie weet word jij de ster van ons volgende interview.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten