Skip content en ga naar navigatie

Geen water te diep voor Bevrijde Wereld

02jul2010

Drinkbaar water, een luxe in Guinee Bissau

PI_bevrijdewereld_2010_07A

Guinee-Bissau is één van de armste landen van West-Afrika. In de dorpen is drinkbaar water in grote hoeveelheden nog steeds een voorrecht. Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 52 procent van de bevolking er geen toegang toe heeft.

Als de bevolking al aan water geraakt, dan is dat zelden drinkbaar. Het is zelfs een bron van besmetting. Dit komt doordat bestaande waterputten verouderd zijn en de bouwnormen voor traditionele putten vaak te wensen over laat. 84 procent van de waterpunten in Guinee-Bissau zijn besmet en vormen een grote bedreiging voor de volksgezondheid. De meest bekende ziekte is cholera. Deze ziekte eist nog steeds in grote getallen zijn tol in Guinee Bissau.

De foto illustreert de verschillende besmettingsgevaren van een traditionele waterput.

PI_bevrijdewereld_2010_07C

  1. Er is geen omheining rond de waterput. Die is nodig om dieren op afstand houden. Zo kunnen ze de omgeving rond de waterput niet vervuilen.
  2. Er is een gat in de ton waardoor vuil water en zand in de waterput terecht komt.
  3. Er ligt geen beton rond de waterput. Zo kan vuil water de waterput insijpelen.
  4. Er ligt afval en uitwerpselen in de nabijheid van de waterput. Dat kan het water uit de waterputten besmetten. Afval en uitwerpselen moeten verwijderd worden in een straal van 10 meter rond de waterput.
  5. Er bevinden zich plassen stilstaand water rond de waterput. Bacteriën vermenigvuldigen zich er snel en besmetten zo de waterputten. Stilstaand water moet dus vermeden worden: water moet voorzichtig uit de put gehesen worden en voorzichtig in de reservoirs gegoten.
  6. De emmer en het touw kunnen vuil en besmet geraken als ze op de grond blijven liggen. Ze moeten op een propere plaats bewaard worden en geregeld worden gereinigd.
  7. Er ligt geen deksel op de waterput waardoor ongedierte en vuil in de waterput terecht komen. Er moet een proper deksel op de waterput gelegd worden als die niet gebruikt wordt.

Actief in 21 dorpen, goed voor 7900 mensen

Ngo Bevrijde Wereld is actief daar waar de drinkwaterproblematiek het grootst is: het oostelijke deel van Guinee-Bissau. In deze regio richt ze zich in de eerste plaats op de bouw van waterputten en de sensibilisering rond gezond. Tussen 2008 en 2010 werden er tien nieuwe waterputten gebouwd, tien bestaande traditionele waterputten hersteld en werd er een put aangeboord waaruit drinkbaar water wordt opgepompt aan de hand van zonne-energie. In totaal werden er 7.900 mensen geholpen uit 21 verschillende dorpen. Bevrijde Wereld krijgt de financiële steun van partners zoals Ello Mobile, de Vlaamse Overheid en DGOS.

Bevolking neemt de touwtjes in handen

Dit investeringsprogramma gaat gepaard met de aanstelling van watercommissies, opleidingen voor het beheren en het onderhouden van de watervoorzieningen en opleidingen over hygiëne en sanering aan tussenpersonen. Deze organiseren op hun beurt sensibiliserings- en samenwerkingsacties met lokale partners van Bevrijde Wereld. Zij bezoeken de plattelandsgezinnen en volgen ze op. Dit werpt duidelijk zijn vruchten af: er zijn veel minder zieken door besmet water en het werk van de vrouwen wordt een pak lichter.

Water voor de toekomst

Tussen 2011 en 2013 wil Bevrijde Wereld haar inspanningen voortzetten in de hydraulische sector. Ook met de bouw van waterputten gaat ze onvermoeid door: 12 projecten staan er nog op het programma. Daarnaast wordt ook het luik opleiding en sensibilisering versterkt. Ten slotte plant Bevrijde Wereld nog een heuse radiocampagne in Guinee-Bissau rond de problematiek.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten