Skip content en ga naar navigatie

Ello heldin van de maand - Veronique Coteur

04nov2010

PI_held_2010_11 Maak kennis met Veronique Coteur

Educatief medewerkster bij intal, wereldverbeteraar, maar vooral Ello-heldin van de maand! Van zodra ze hoorde dat Gabriela een project had ingediend bij Ello, twijfelde ze geen moment. Vaarwel oude operator, welkom Ello Mobile!

Leeftijd: 30
Woonplaats: Brussel
Beroep:educatief medewerker intal
Hobbies: intal en veel reizen

Hoe heb je Ello leren kennen?

Sinds 2006 ben ik actief bij de solidariteitsbeweging intal en zij werken samen met een aantal partnerorganisaties van Geneeskunde voor de Derde Wereld in het Zuiden. Toen ik hoorde dat GABRIELA haar project had ingediend bij Ello heb ik geen moment getwijfeld. Ik heb onmiddellijk mijn abonnement bij mijn vroegere provider opgezegd.

Waarom koos je voor Ello?

Ik vind het een fantastische manier om het goede doel te steunen: bellen doe je toch. Dus waarom niet dat geld gebruiken om een ander te helpen? Toch beter dat dan dat het voor reclamecampagnes gebruikt wordt van een of andere provider? Daarom zouden meer mensen moeten switchen. Bedrijven ook, trouwens. Ze komen toch vaak tussen in de communicatiekosten van werknemers. Dus waarom niet kiezen voor Ello?

Welk project steun je en waarom?

Ik steun het mensenrechtenproject van GABRIELA. In 2005 heb ik immers bij hen mijn stage gedaan. Ik studeerde Cultures and Development en ben hiervoor naar de Filippijnen getrokken, vijf maanden lang. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld om voor het project van deze straffe madammen te kiezen. De omstandigheden waarin ze werken zijn heel zwaar: er is veel armoede, corruptie en geweld. Overheidsmiddelen worden niet gebruikt voor de zaken die de gewone mens nodig heeft.

De vrouwen van GABRIELA brengen hun stem uit over het wanbeleid van hun regering, maar dit wordt niet in dank afgenomen. Net als andere sociale bewegingen worden zij vaak hiervoor bedreigd. Sinds 2001 werden meer dan 1100 mensen vermoord in de Filippijnen omwille van hun politieke standpunten of engagement: boerenleiders, leden van vakbonden, studentenleiders, priesters, journalisten en ook leden van vrouwenbewegingen waaronder GABRIELA.

Het is triest dat mensen die opkomen voor hun rechten en een beter leven voor hun medemens worden afgestraft. Stel je voor dat vakbondsleiders hier vermoord worden? Het tart elke verbeelding… En toch kan het in de Filippijnen. Dat kan je toch moeilijk een democratie noemen? Hoedje af dus voor deze moedige vrouwen die in zulke omstandigheden opkomen voor wat ze geloven en niet denken aan opgeven. Je moet het maar doen.

Is je gsm-gebruik veranderd, nu je weet dat je met elk gesprek en sms’je een steun geeft aan mensen en projecten die het nodig hebben?

Mijn gsm-gebruik is wel wat toegenomen. Vroeger was ik een verstokte sms’er, maar nu ik weet dat mijn geld goed besteed wordt durf ik wat vaker te bellen.

Hoever reikt jouw sociaal en ecologisch bewustzijn? Steun je naast Ello Mobile nog andere initiatieven?

Ik steun ook andere projecten van Geneeskunde voor de Derde Wereld omdat ik achter de aanpak van de partnerorganisaties sta. Deze pakken immers de wortel van de problemen aan. Ik ben ook lid van intal. Deze solidariteitsbeweging is actief in de Filippijnen, Palestina, Congo en Latijns-Amerika. Het is een een jonge en dynamische beweging en telt sinds de oprichting 3 jaar geleden toch al 460 leden en 10 lokale groepen. Het doet deugd te zien dat zo veel jongeren wakker liggen van de wereldproblematiek en ook echt dingen willen ondernemen.

Daarnaast ben ik ook actief bij de vrijwilligersorganisatie CATAPA. Zij zijn actief in de mijnbouwproblematiek in landen als Peru, Bolivië, Guatemala, Ecuador en Honduras.

Je weet dat Ello veel te danken heeft aan de mond-aan-mondreclame van zijn gebruikers. Heb jij al vrienden of kennissen warm kunnen maken om over te stappen naar Ello?

Jazeker. Als we activiteiten hebben met intal over de Filippijnen, laat ik her en der Ello wel eens vallen. Het is een kleine stap om van provider te veranderen, maar het betekent zo’n groot verschil voor de mensen in het Zuiden.

Welk sms’je/telefoontje zou je vandaag gelukkig kunnen maken?

Een sms’je uit de Filippijnen.

BEN JIJ ONZE NIEUWE “ELLO HELD VAN DE MAAND”?
Stuur ons nu een mailtje en wie weet word jij de ster van ons volgende interview.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten