Een waterput die een huwelijk herstelt, ik zie u al fronsen. Het klinkt inderdaad wat raar in de oren, maar dit is precies de impact van één waterput in het oosten van Guinée-Bissau. Het familieleven ondergaat er dan ook een serieuze transformatie als er opeens water voor handen is. Zo vertelde een lokale vrouw dat ze dankzij de waterput geen 5 uren meer moest wandelen om water te halen. Bijgevolg kon ze ook 5 uur langer met haar kinderen doorbrengen en haar man ontlasten van zijn opgelegde taken in haar afwezigheid. Dat had hun gehavende huwelijk weer helemaal in evenwicht gebracht, gaf ze toe.
Maar het werk van Bevrijde Wereld levert meer op als bovenstaande anekdote, daarom zetten we de project update van het watervoorzieningsproject in Guinée -bissau graag nog eens in de verf. U had er mischien al over gelezen in onze nieuwsbrief, maar de resultaten staan dan ook als een paal boven water. In de voorbije 3 jaar zijn er 10 (van de geplande 15) waterputten gebouwd in dorpen in het oosten van het land. Één dorp werd zelfs voorzien van een ingenieus waterleidingsysteem met een grote watertoren. Bevrijde Wereld steekt er dus duidelijk de handen uit de mouwen en werkt vlijtig samen met partners Aprodel en Apalcof om de lokale bevolking op duurzame wijze van water te voorzien.
De participatieve benadering van Bevrijde Wereld en partners werpt zijn vruchten af. De lokale bevolking is vaak laaiend enthusiast over het project omdat ze zorgvuldig betrokken worden bij de aanleg van de waterputten en leidingen. Aan de hand van grote tekeningen en een plattegrond van het dorp worden de details uit de doeken gedaan, zodat ook diegene zonder lees-en schrijfervaring mee kunnen volgen.