Skip content en ga naar navigatie

De Straffe Madammen van Manilla

15okt2009

PI_project_G3W_2009_10

Vandaag is het “International Day for Natural Disaster Reduction”, een uitgelezen kans om de recente heldendaden van Gabriela, een steunproject van Ello, in de kijker te zetten. Na de doortocht van tyfoon Ketsana 2 weken geleden was de Filippijnse vrouwenorganisatie als eerste op post om de meer dan 24 000 getroffen mensen te helpen. Niet verwonderlijk, want Gabriela is sterk vertegenwoordigd in de sloppenwijken van Manilla, waar de geleden schade het grootst is. Maar liefst 80% procent van de stad verdween onder water en grote delen van de krottenwijken werden in één klap weggespoeld. Alle hulp was (en is) dan ook meer dan welkom.

De hoeveelheid regen van een gemiddelde maand, viel nu op amper 6 uur tijd uit de lucht. Of als het meer tot de verbeelding spreekt: dubbel zoveel regen als orkaan Katrina in New Orleans. Op sommige plaatsen stond het water drie verdiepingen hoog en moesten velen hulpeloos toekijken vanop het dak. Voor anderen kwam alle hulp te laat.

Eens de storm ging liggen, sprong Gabriela meteen in de bres om slachtoffers te helpen door het aanbieden van eten, dekens en eerste hulp. De vrouwen van Gabriela zijn dan ook goed georganiseerd in de krottenwijken, waar ze zich dagelijks inzetten voor het menswaardig bestaan van vrouwen en kinderen. Ze verlenen doorgaans medische, mentale en zelfs juridische bijstand aan onderdrukte vrouwen, maar zijn ook voorbereid op dringende interventies zoals natuurrampen of onrechtmatige opsluitingen.

> Steun Gabriela, bel met Ello Mobile

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten