Skip content en ga naar navigatie

Zieke kinderen uit hun isolement halen

23dec2007

Simon & Odil

In België lijden zo’n 300.000 kinderen aan een ernstige of chronische ziekte waardoor ze lange tijd in het ziekenhuis moeten blijven. Ver van hun familiekring, hun vrienden en de school, voelen ze zich vaak wat afgesloten van de wereld... Gelukkig houden Simon & Odil hen gezelschap!

Nicolas, Celine en Olivier zijn tussen 5 en 7 jaar oud en brengen sinds enkele maanden heel wat tijd door in het ziekenhuis. Aangezien ze kanker of chronische astma hebben, is dit een verplichte etappe als ze ooit willen genezen van deze gemene ziektes die hun leven vergallen. Maar tussen het bed en de gang duurt de tijd soms zo lang en lijken de herinneringen aan de school en de grappen en grollen met kameraden zo veraf. En dit werkt op het gemoed, natuurlijk.

Gelukkig stelde de verpleegkundige hen onlangs voor aan een paar nieuwe vrienden, met wie ze wat tijd kunnen doorbrengen, praten, nieuwe dingen kunnen leren en even kunnen ontsnappen. Deze nieuwe maatjes heten Simon & Odil. Om met hen af te spreken hoeven, Nicolas, Celine en Olivier zich enkel via het internet te begeven, om rechtstreeks in de wereld van hun nieuwe vrienden te belanden.

Kinderen kunnen erg lijden onder hun isolement, vooral dan op psychologisch vlak. Daarom hebben we geprobeerd om daarvoor een oplossing te bieden via een medium dat niet altijd erkend wordt voor zijn sociale dimensie: het internet!”, verklaart Christian Salez, een van de vier bestuurders van de vzw 4Kids, die verantwoordelijk is voor het project. “We hebben dus een website gemaakt die zowel informatief als interactief is: een soort platform dat rond twee personages draait, die kinderen de mogelijkheid bieden om mentaal te ontsnappen en in contact te komen met andere zieke kinderen en met hun school. Die twee personages zijn Simon, een jongetje met een ernstige ziekte dat nergens voor terugschrikt, en Odil, zijn krokodil die daarentegen een echte bangerik is. De rol van de krokodil bestaat erin om de angst en de vrees van de kinderen te uiten.”

Ontsnappen via verbeelding

Het project, dat zes jaar geleden is gelanceerd, wordt momenteel in ongeveer twintig ziekenhuisinstellingen gebruikt (waarvan de helft over een gratis aansluiting en gratis computers beschikt) en valt meestal onder verantwoordelijkheid van een verpleegkundige. Concreet krijgen de kinderen de mogelijkheid om op de website en op het extranet van Simon & Odil te gaan, zodat ze, via een login en een beveiligd wachtwoord, kunnen chatten en hun ervaringen kunnen uitwisselen met andere kinderen die ook aan een ernstige of chronische ziekte lijden. De toegang tot de website (uitgenomen de chat) is vrij.

Des te beter, want de site bulkt van de ideeën en informatie die ook interessant zijn voor andere instellingen, zoals herstellingscentra of verenigingen voor zieke kinderen.
“Dankzij Simon & Odil kunnen kinderen de vragen kwijt die ze niet rechtstreeks aan de artsen durven stellen. Die vragen worden door kinderartsen beantwoord, maar wanneer ze te technisch en te persoonlijk zijn, neemt hun eigen arts het over. De bedoeling van dit medium is natuurlijk niet dat het de artsen vervangt!”

Dagelijks bezoeken minstens 950 kinderen de site van Simon & Odil. Maar ook als ze niet op de website zitten, kunnen kinderen zich inleven in deze personages en hun avonturen, om bepaalde beproevingen die hun ziekte met zich meebrengt te doorstaan.

“Het principe achter Simon & Odil is dat ze in slaap vallen en van alles beleven. Zo moet Simon op een dag onder de scanner. Hij is daar bang voor, maar sluit zijn ogen en bevindt zich plots in een onderzeeër! Verbeelding vergemakkelijkt deze beproeving en het kind vergeet de geluiden en het claustrofobische gevoel in de scanner, omdat het zich met Simon en zijn verhaal identificeert.”

Daarnaast omvat de website ook een vragenforum met informatie over de ziekte, spelletjes en ook praktische tips, bijvoorbeeld over wat je moet eten als je ziek bent, met recepten die ouders en kinderen kunnen uitproberen om het eten wat leuker te maken. “Dankzij onze partners en de subsidies is deze dienst gratis voor ziekenhuizen. Maar ik denk dat Simon & Odil heel wat meer is dan een website, het is een project met een grote meerwaarde.”

Artikel uit het magazine van de Nationale Loterij

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten