De Indonesische zusterorganisatie van Natuurpunt, Burung Indonesia, heeft de eerste beheerteams ingezet om het Harapan regenwoud (Sumatra) te beschermen. Het Harapan regenwoud in de provincie Jambi is een aaneengesloten woud van 100.000 ha. Burung Indonesia heeft nu de eerste 50.000 ha regenwoud van de motorzagen en buldozers gered in samenwerking met BirdLife International, de Britse Royal Society for the Protection of Birds en Natuurpunt.
Het stoppen van kaalkap van regenwoud is brandend actueel nu op de klimaatconferentie in Bali gepraat wordt over het inzetten van financiële middelen voor het behoud van bestaande bossen (avoided deforestation). Voor het behoud van natuur is deze discussie erg belangrijk niet alleen omdat 20% van de wereldwijde CO2 uitstoot te wijten is aan ontbossing maar ook omdat het beschermen van bestaande regenwouden een veel betere beschermingsmaatregel is dan bos te herplanten.
De bescherming van het Harapan regenwoud is een pilootproject voor Indonesië om productiebos (bestemd voor ontginning) te laten herstellen en beheren door organisaties zoals Natuurpunt. In 2002 startte Natuurpunt met de andere projectpartners en ondermeer de steun van de Vlaamse overheid, met een haalbaarheidstudie om 60.000 en later 100.000 ha productiebos van vernietiging te redden. In 2004 is, mede dankzij Burung Indonesia, de Indonesische wet voor houtkapconcessies aangepast. De nieuwe wetgeving maakt het mogelijk dat ngo’s 'eigen' houtkapconcessie beheren. Eind 2006 kregen we de concessie voor de eerste 50.000 ha voor een herstelperiode van 100 jaar en inmiddels zijn de beheerswerkzaamheden voor dit nog grotendeels beboste gebied in uitvoering en werken zo’n 150 mensen aan de dagdagelijkse bescherming van het regenwoud tegen branden en illegale houtkap.
De grote uitdaging is nu het bouwen aan een financieel draagvlak voor het project waardoor het woud effectief minimaal 100 jaar kan herstellen. Natuurpunt stelde dankzij de steun van vele leden en donateurs al 651 ha veilig en hoopt voldoende middelen te verzamelen om 2.000 ha te beschermen.