2 weken geleden, was ik weer eens in Bafata, Guinée Bissau. Ik moest er een externe evaluator begeleiden voor een workshop met onze partnerorganisatie Aprodel. Aprodel is namelijk lid van een netwerk van Afrikaanse NGO’s die werken rond voedselzekerheid en watervoorziening.
Aangekomen in Bafata, is er een gevoel van verlatenheid en isolatie over je gekomen en dit gevoel is precies waar het in Guinée Bissau om gaat. Het is het enige Portugees sprekend land in de regio, is moeilijk te bereiken en heeft een geschiedenis van oorlog en onstabiele regeringen. Ze zijn bovendien jarenlang door de Portugezen gekoloniseerd, een land dat toentertijd een van de armste landen van Europa was met een analfabetisatiegraad te vergelijken met huidige ontwikkelingslanden.
Door de onstabiele politieke situatie heeft de internationale gemeenschap Guinée Bissau de rug gekeerd waardoor salarissen van overheidsambtenaren niet meer betaald worden en de bevolking dient te overleven van wat ze zelf kunnen telen. Het land overleeft eigenlijk alleen maar dankzij de verkoop van Cashewnoten en palmolie. Elke leraar, dokter of zelfs minister heeft ook zijn eigen cashewveldje zodat ze toch wat cash kunnen verdienen.
In Bafata is onze partnerorganisatie APRODEL een baken, een van de weinige structuren die nog functioneren in dit van armoede verteerde land. Ze zijn actief in 32 dorpen en proberen de situatie van de bevolking te verbeteren door het bouwen van dijken voor verbeterde rijstteelt, alfabetisatiecursussen, kippenkweek, groenteteelt en het waterproject dat mede ondersteund wordt door Ello Mobile.
Water blijft de rode draad in het ontwikkelingsverhaal. Vrouwen besteden tot 5 uur per dag alleen al aan het halen van water en moeten dit doen op een wijze die anno 2006 de wereld het schaamrood naar de wangen zou moeten doen stijgen. In 2001 werden de zogenaamde MDG’s (Millenium Development Goals) opgesteld. Tegen 2015 wil men het aantal mensen dat toegang heeft tot drinkbaar water verdubbelen. Nu al weet men dat men deze doelstelling nooit zal kunnen bereiken.
In Guinée Bissau is drinkbaar water zelfs in de steden geen vanzelfsprekendheid, overal zie je vrouwen en kinderen met bidons water van 20 liter rondzeulen. De dorpen waar APRODEL actief is, zijn door hun isolatie compleet verstoken van enige vorm van overheidshulp.
Het waterproject die wij aan Ello Mobile voorstelden is dus hun enige hoop. Toen ik in een dorp uitlegde dat mensen in België door gewoon te bellen het dorp aan een watersysteem zouden kunnen helpen, konden ze hun oren niet geloven. Uit naam van de dorpelingen en APRODEL moet ik jullie dan ook van harte bedanken dat jullie ons project gekozen hebben.
Vriendelijke groet
Bart Casier
Regionaal Coördinator Gambia-Guinée Bissau
Bevrijde Wereld
www.bevrijdewereld.be