Skip content en ga naar navigatie

Solidagro start sensibilisatiecampagne in Senegal

03mrt2015

solidagro_large2014 was de start van ons drinkwaterproject in Senegal. In de regio Fatick wil Solidagro in 20 dorpen een betere toegang tot drinkwater en hygiëne. Want begin 2014 is de sanitaire situatie er slecht aan toe. Door de ellendige, hygiënische omstandigheden is het drinkwater vaak besmet en leidt het tot ziektes, die zelfs kindersterfte als gevolg hebben.

Nood aan vorming en sensibilisatie

Waterputten voor drinkwater zijn slecht afgesloten en worden omringd door kuddes vee. Toiletten zijn rudimentair gebouwd. Waterputten genoeg, maar door de slechte hygiëne is het drinkwater meestal besmet. Armoede eist hier zijn tol, maar in de dorpen missen mensen ook de kennis om hun problemen aan te pakken. En er is een grote nood aan vorming en sensibilisatie omtrent hygiëne.

Stap 1: Animaties als bewustwording

Daarom werden begin 2014 een aantal animaties gerealiseerd. De animatoren van lokale partnerorganisaties WAAME en AJE werkten samen met Solidagro een set van tekeningen rond water en sanitatie uit. De tekeningen zijn gebaseerd op situaties uit het dagelijks leven in het dorp. Telkens toont een eerste tekening hoe water of voedsel besmet raakt, en een tweede tekening hoe de besmetting gestopt kan worden. De woningen, het landschap en de infrastructuur lijken zoveel mogelijk op de realiteit. Die visuele details helpen veel dorpsbewoners om betrokken te worden en te begrijpen. Ibrahima Ndiaye, animator van AJE, vertelt: “De tekeningen, die we ook wel ‘cartes-conseils’ noemen, maken het overbrengen van onze boodschap veel makkelijker, aangezien ze reacties bij het doelpubliek uitlokken. Het zijn sterk pedagogische instrumenten.”

Zelf oplossingen aanreiken

De tekeningen worden aan de deelnemers getoond, zonder uitleg over de voorgestelde problemen. Daarna wordt iedereen uitgenodigd om het woord te nemen en de tekening te interpreteren. Sommigen duiden de problemen, anderen spreken over oplossingen. Er wordt gepraat over het vermijden van besmetting van water. Goede praktijken als het wassen van de handen komen aan bod, net als de middelen die daarvoor nodig zijn. Een dergelijke discussie neemt veel tijd, maar garandeert een goed begrip bij de deelnemers. De animaties worden vaak gehouden bij valavond en de tekeningen worden geprojecteerd als in een openlucht filmzaal. ’s Avonds is iedereen beschikbaar en bijna het ganse dorp is aanwezig. De avond wordt opgeluisterd met muziek, als was het een feest.

Stap 2: Verbeteringen aan de infrastructuur

Sinds november 2014 werd er in de dorpen al met een paar infrastructuurwerken gestart: de constructie van latrines en verbeteringswerken aan waterputten voor drinkwater. De timing komt overeen met de start van het droog seizoen, de periode die het best geschikt is voor bouwwerken. Deze bouwwerken ondersteunen de vorming en de sensibilisatie die de essentiële basis zijn voor het slagen van het project. Kortom: Solidagro is sterk gestart in Senegal. Benieuwd naar het vervolg? Meer hierover in een volgende update!

Wil jij mee je schouders zetten onder dit project?
> Word Ello en steun dit project

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten