Skip content en ga naar navigatie

Guinee-Bissau calling

25sep2013

Het waterproject zit ingebed in een globaal programma van Bevrijde Wereld dat de voedselzekerheid van zo’n 1600 gezinnen of 16.000 mensen verhoogt. Zo kunnen boeren dankzij het programma meer rijst produceren. Rijst is het basisvoedsel in Guinee-Bissau. Maar het land in zijn geheel produceert maar 57% van het volume graan dat nodig is om de eigen bevolking te voeden. De verhoging van de eigen productie is dus een topprioriteit om voedselonafhankelijk te worden. Het Ello-project levert een structurele bijdrage om dat doel te bereiken. Een update!

Meer dan rijst alleen

Maar niet alleen de verhoging van de eigen rijstproductie is van cruciaal belang. Het waterontwikkelings- en vormingsprogramma zorgt er ook voor dat boeren een beter inkomen kunnen realiseren door het diversifiëren van hun activiteiten en productie van gewassen bestemd voor verkoop. De extractie van palmolie is daar een voorbeeld van. Die is deels voor eigen consumptie bestemd en wordt gedeeltelijk verwerkt tot zeep (wat een belangrijke bijdrage levert aan de hygiëne in de gezinnen). De rest van de opbrengst wordt verkocht. Met die verkoop kunnen gezinnen voedingsmiddelen aankopen die ze zelf niet produceren of waarvan ze een tekort hebben.

Opleiding voor betere hygiëne

De dorpen selecteerden ondertussen een vijftal verantwoordelijken voor het watercomité. Deze dorpelingen werden opgeleid over het onderhoud van de waterputten en de hygiënische regels die ze in acht moeten nemen. Rond het gebruik van de waterput geldt een intern reglement. Zo moet het betonnen platform rond de put een dagelijkse schoonmaakbeurt krijgen en mag het alleen zonder schoenen betreden worden. Emmers en andere recipiënten om water mee op te halen moeten proper zijn en na gebruik opgehangen worden. De waterput moet ook jaarlijks grondig ontsmet worden met een berekende hoeveelheid bleekwater. Het comité sensibiliseert de gebruikers over de risico’s van besmetting tijdens de bewaring van het water bij de gezinnen thuis.

Vruchtbare partnerships

Om de projecten zo goed mogelijk op te volgen werkt het programma met plaatselijke partners. De organisatie APRODEL is een lokale organisatie en de eerste samenwerkingspartner van Bevrijde Wereld voor dit project. Zij informeerden andere organisaties over het project en deelden hun ervaring met secundaire partners zoals de regionale dienst voor waterbeheer, de regionale dienst voor gezondheid, UNICEF/Guinee-Bissau en SNV/Guinee-Bissau. Zo ligt het indirecte bereik van dit programma nog hoger dan het vooropgestelde bereik.

Tegen het einde van 2013 zal het Ello-drinkwaterproject in 28 dorpen van de 8 gemeenten van het globale programma 11.360 mensen dagelijks toegang geven tot zuiver drinkwater.

Dankjewel voor jullie steun!

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten