Skip content en ga naar navigatie

Het SOS Kinderdorp Kinshasa viert zijn 1ste verjaardag!

04jun2013

dataAfgelopen maand vierde het SOS Kinderdorp van Kinshasa (Congo) haar 1ste verjaardag sinds de officiële opening van 20 mei 2012. Sindsdien mocht SOS 150 kinderen verwelkomen. Een tekenend verhaal voor deze kinderen is dat van Bernard, een jongen van 9.

Na de dood van zijn vader verloren Bernard, zijn moeder en zijn kleine broer alles wat ze hadden. Ze kwamen op straat terecht, waardoor niet veel later ook Bernards moeder overleed. Door deze reeks tegenslagen verdacht men Bernard en zijn broertje ervan onheil te brengen. Ze werden beschuldigd van hekserij, een wijdverspreid volksgeloof in Kinhsasa. Als heksenkinderen werden Bernard en zijn broertje vele malen gekweld en vernederd. Tot een vrouw uit de buurt hen opmerkte en SOS Kinderdorpen vroeg of ze geen plaats hadden voor hen.

Nu wonen ze allebei in het familiehuis 11 van het kinderdorp in Kinshasa, bij SOS moeder Betty. Bernard zit in het 2de leerjaar van de SOS School, zijn broertje in de kleuterschool. Ze hebben een nieuwe thuis gevonden en een moeder die van hen houdt en voor hen zorgt. Ze kunnen gezond eten en naar school gaan. Voor hen ziet het leven er nu helemaal anders uit!

Soms hebben kinderen wel nog familie maar raakt die familie (al dan niet tijdelijk) in de problemen, zoals in het verhaal van de kleine Bernard. Daarom heeft SOS Kinderdorpen in Kinshasa ook een familieversterkend programma. Dit programma wil kwetsbare families, families die niet voldoende middelen hebben om voor hun kinderen te zorgen, versterken zodat zij de veiligheid en geborgenheid van hun kinderen op lange termijn kunnen blijven garanderen. Op die manier verbeteren we momenteel de levenssituatie van zo’n 100 kinderen uit 25 families, zodat zij op hun beurt werk kunnen maken van een betere toekomst.

Ook de SOS School in Kinshasa draait ondertussen op volle toeren. De school telt vandaag 259 kinderen. 148 daarvan wonen in het kinderdorp, 111 kinderen zijn afkomstig uit de lokale gemeenschap.

En sinds april 2012 kunnen kinderen van het dorp en families uit de lokale gemeenschap ook voor medische zorgen terecht bij SOS Kinderdorpen. Het SOS Medisch centrum in Kinshasa verleende in de periode april 2012-januari 2013 bijna 4000 individuele diensten.

Wil je meewerken aan de toekomst van de kinderen in Kinshasa?
> Dat kan! Word Ello en steun SOS Kinderdorpen

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten