Skip content en ga naar navigatie

Guinee-Bissau: magazijn voor ajuin verandert levens

11okt2013

In Guinee-Bissau bouwde Bevrijde Wereld,samen met haar lokale partner APALCOF, een magazijn voor de opslag van ajuin. Wim Vereecken, onze programmabeheerder West-Afrika, was er onlangs op bezoek. Voor ajuintelers uit de regio is de komst van dit magazijn een zegen. Ze vertelden Wim waarom.

Het magazijn ligt in Contubuel, pal in het midden van de regio waar veel aan landbouw wordt gedaan. Zo is het voor alle boeren makkelijk bereikbaar. Boeren brengen hun oogst naar het magazijn en krijgen daar een faire prijs voor hun producten. Handelaars komen tot daar om hun vrachtwagen te laden. Het magazijn biedt de ajuinproducenten, doorgaans vrouwen, heel wat voordelen. Zo moeten ze hun zakken ajuin niet meer naar de hoofdstad Bissau brengen om ze daar te verkopen. Over die 400 kilometer deden ze minstens een dag heen en een dag terug. Het magazijn levert de boerinnen dus heel wat tijdswinst op. Tijd die ze kunnen investeren in hun groentetuin of hun gezin. “Veel vrouwen vertelden me dat er een zware last van hun schouders is gevallen nu ze deze vermoeiende reis niet meer telkens moeten ondernemen,” getuigt Wim Vereecken. Bovendien hebben ze geen reis- of opslagkosten meer.

Een belangrijk pluspunt is dat boerinnen er nu zeker van zijn dat ze hun oogst kunnen verkopen en dat ze er een vaste prijs voor krijgen van APALCOF. Met de marge (het verschil tussen de aan- en verkoopprijs) die het beheerscomité van APALCOF opstrijkt, kan deze koepel van boerinnenorganisaties bovendien weer andere projecten financieren. Zo kunnen de boerinnen o.a. bij hen terecht voor de aankoop van zaaigoed en het lenen van ploegmachines.

“Het magazijn staat er sinds begin 2012. De jaarlijkse omzet is inmiddels al gestegen tot 20 ton en zal in de toekomst nog hoger oplopen,” zegt Wim Vereecken. Bevrijde Wereld financierde niet alleen de bouw van het magazijn, maar zorgde ook voor de vorming van de beheerders. De verantwoordelijke van het landenkantoor van Bevrijde Wereld in Senegal, Doudou Diallo, gaf het beheerscomité van APALCOF al een reeks vormingen inzake boekhouding en management. In de toekomst zullen er nog meer volgen. “Dit project sluit perfect aan bij het andere werk van APALCOF dat eveneens gesteund wordt door Bevrijde Wereld,” besluit Wim Vereecken.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten