Skip content en ga naar navigatie

Met BirdLife op expeditie in het Harapan-regenwoud

30mei2012

harapan

Sumatra kreeg het de laatste jaren hard te verduren. Na de verwoestende tsunami van 2004 werd het gebied tot overmaat van ramp getroffen door aardbevingen in 2005, in 2010 en laatst nog in januari. Gelukkig zorgt Natuurpunt-partner BirdLife er voor dat ondanks alles het regenwoud voor het grootste deel mooi geconserveerd blijft. En af en toe sijpelt er ook nieuws binnen van wat er zoal op til staat.

Op honingjacht

Begin dit jaar mocht een team mee met de bewoners op zoektocht naar levensnoodzakelijke honing. Een unieke kans, maar niet zonder gevaar. Eerst moesten ze zonder kleerscheuren in de 50 meter hoge bomen zien te geraken. En daarna wachtte hen nog de duizenden bijen die hun korven bewaakten. De twee lagen kledij en ijzeren maskers om hun gezicht te beschermen waren dus geen overbodige luxe.
Enkel een goed beschermde cameraman mocht de bewoners vervoegen tijdens de eigenlijke honingjacht. De overige teamleden bleven op een veilige afstand, maar zelfs daar was het bijengezoem oorverdovend. De bewoners klommen in de boom met behulp van spijkers, gewapend met een stok, een zak en een mes. Daarmee sneden ze het nest van de boom, om mee te nemen naar het dorp voor verdere teelt.

Een nieuwe brug

Voorheen was de tocht naar het Harapan-basiskamp een beproeving op zich, zeker op regenachtige dagen. Probleemloos over de oude houten bruggen geraken was een werk van opperste concentratie. Daarom startte in januari de werken aan een gloednieuwe brug op de weg naar Harapan. Dankzij de drie meter lange brug geraak je vandaag probleemloos in Harapan. Het bouwwerk werd immers gemaakt uit bulian en merbau, twee sterke en waterafstotende houtsoorten.

De grote stinkzwam

In april ging een team van onderzoekers op zoek naar nieuwe plantensoorten in het Zuidelijke deel van het Harapan-woud. De gebieden zijn tot op de dag van vandaag vrijwel onaangeroerd gebleven omdat weinig mensen het woud durven betreden. Volgens de lokale bevolking zouden boze geesten zich in oerwoud verschansen. Gelukkig troffen de onderzoekers er geen geesten aan, maar wel een soort exotische paddenstoel met een unieke vorm: de “grote stinkzwam”. Volgens de onderzoekers is deze ontdekking slechts het tipje van de ijsberg: het woud belooft nog veel meer ongekende pracht te bezitten./

 

Help je mee het regenwoud in Sumatra te beschermen?
> Steun dit project al bellend met Ello Mobile

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten