Skip content en ga naar navigatie

L´électrique, c´est fantastique

27feb2012

MIA

Autofreak? Ik? Meer een designfreak. Snelle auto's zeggen me niets. Mooie des te meer. Autosalon? Niet aan mij besteed, al ben ik dit jaar wel even langs geweest. Langs de stand van een klant. En om een praatje te slaan met m'n buurman. Buurman verkoopt elektrische auto's, van het Franse merk MIA.

Hun kleine stand werd door het wegblijven van Saab ineens een erg grote. Meevaller. De openingsavond van het salon was meteen een knaller, weet Alain me te vertellen. De interesse voor elektrisch rijden is groot en de wagens vliegen de deur uit. Veel mensen kopen de auto als tweede of zelfs derde wagen. Want een MIA blijft voorlopig toch vooral een stadsauto, met z'n topsnelheid van 100km p/u.

Of ik er een weekje mee wil rijden? Nou, graag. Dus ik, een weekje elektrisch onderweg. Ik merk meteen, dit is de auto op z'n kop. De deuren gaan open met drukknoppen; er is een voor- en een achteruit knop en that's it. Wel even wennen, want je hoort niets. Staat de motor wel aan? Check. Start! Ik ben vertrokken.

Vinnig karretje; ik schiet meteen naar 60 km per uur. Stuurt heerlijk ook; parkeren is een plezier. Als bestuurder zit ik in het midden. Mijn exemplaar heeft plaats voor 2 passagiers achter me.

Met een volle batterij doe ik ongeveer honderd kilometer; herladen duurt een nachtje weet Alain me te vertellen. Ik woon in een rijhuis, dus dat opladen is wat onhandig. Gelukkig kan ik overdag op kantoor de auto aan de stekker hangen. Elektriciteit tanken, het is weer eens wat anders.

In Amsterdam krijg je een gratis parkeerplaats met laadpaal als je een elektrische wagen koopt. En een flinke subsidie er bovenop. De gemeente Tervuren hoort het ondertussen donderen in Keulen als we vragen of er plannen zijn voor parkeerplaatsen met laadpalen. Die zijn er duidelijk niet. Jammer, want elektrisch rijden is de toekomst. Als steden en gemeenten nog even meewillen. En als de prijzen nog wat zakken, want die zijn toch flink.

Wel dubbel oppassen aan zebrapaden, want ze horen me niet aankomen. Een kunstmatig motorgeluid is misschien een idee?

Onno Hesselink

MIA interieur
http://www.mia-voiture-electrique.com

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten