Skip content en ga naar navigatie

SOS Kinderdorpen Kinshasa: een nieuwe start voor Marie

30okt2012

SOS Kinderdorpen Kinshasa

In mei werd het nieuwe SOS Kinderdorp in Kinshasa plechtig ingehuldigd. Vanaf dan ontvingen de SOS moeders talloze weeskinderen met open armen. Nu kunnen de kinderen in de geborgenheid van het dorp opgroeien en krijgen ze alle kansen om groot te worden. Zo ook de 9-jarige Marie. Zij leefde op straat met haar broertje, maar vond opvang in het SOS Kinderdorp.

150 weeskinderen kunnen er opgroeien in 15 familiehuizen, bijgestaan door een SOS moeder die goed voor hen zorgt. De kinderen staan er niet meer alleen voor, maar wonen nu in de geborgenheid van het SOS Kinderdorp en krijgen alle kansen om groot te worden. Broertjes en zusjes wonen samen in een huis zodat hun biologische band behouden blijft en versterkt wordt.

Op dit moment wonen er 117 kinderen in het SOS Kinderdorp: 52 meisjes en 65 jongens. In de komende maanden komen daar nog 33 kinderen bij zodat het dorp snel kan werken op maximale capaciteit. De leeftijd van de kinderen die er nu wonen ligt tussen de 2 jaar en 11 jaar.

Een van de kinderen die in het dorp woont is de 9-jarige Marie. Na de dood van haar moeder stonden Marie en haar broertje er alleen voor. Ze overleefden op straat. Om aan eten te geraken deed Marie de afwas in een aantal kleine restaurantjes om zo op het einde van de avond wat etensresten mee te krijgen. Of ze bezochten lokale markten en aten wat er op de grond was gevallen.

Gelukkig vonden ze opvang in het SOS Kinderdorp en wonen ze nu samen in één van de familiehuizen bij hun SOS moeder Julie. “Toen Marie bij mij kwam wonen, is het begin zeer moeilijk geweest”, zegt SOS Moeder Julie. “Ze loog, stal eieren en sloot haar ogen als ik haar iets probeerde uit te leggen. Ik heb heel veel tijd met haar doorgebracht en veel met haar gesproken. Het gaat nu veel beter met haar. Ze voelt zich op haar gemak en zorgt goed voor de kleinsten in het huis. Ze houdt ervan om met de poppen te spelen en te dansen.”

Marie zelf verwoordt het zo : ”Bij mijn aankomst in het SOS Kinderdorp was ik heel blij een nieuw leven te kunnen beginnen bij mijn SOS moeder. En die is er altijd voor mij, hoe ik me ook voel.”

Het verhaal van Marie is een verhaal dat spreekt voor alle kinderen in het SOS Kinderdorp. Kinderen zonder thuis, zonder toekomst en vooral zonder liefde. En net dat is wat SOS Kinderdorpen deze kinderen wil en zal geven. De zorg, affectie en aandacht die maakt dat elk kind telt.

Wil jij ook Marie en alle andere weeskinderen in het SOS Kinderdorp de opvang, het onderwijs en de geborgenheid geven die ze nodig hebben?
> Word Ello en bel voor SOS Kinderdorpen

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten