Skip content en ga naar navigatie

Het Sumatraans regenwoud: een stukje geschiedenis

16jan2012

Het Sumatraans regenwoud

Een golf van ontbossing bedreigde tien jaar geleden het voortbestaan van het Sumatraanse regenwoud. Daarom gaf Natuurpunt snel gehoor aan de noodoproep van de Indonesische tak van BirdLife. Want de ecologische Ello-partner beschermt niet alleen de laatste restjes Vlaamse natuur, maar werkt als Vlaamse BirdLife-partner ook op wereldwijde schaal. De zoektocht naar ondersteuning werd snel opgestart en in 2002 kreeg het project al steun van het Vlaams Impulsprogramma voor de bescherming van tropische bossen. Dankzij deze steun kon de lokale partner met een haalbaarheidstudie een solide fundament leggen voor een succesvol conserveringsproject.

Conservation concession

Het regenwoudgebied was opgedeeld in twee kapconcessies. Het zuidelijke deel werd overgelaten aan de illegale houtkap en van wettelijk verplichte herstelmaatregelen was geen enkele sprake. Het noordelijk deel had een lopende kapconcessie waarbij de huurder verplicht was om te kappen. Burung, de lokale partner, ging de lobbytoer op en sloeg er in om de wetgeving te veranderen. Kappen was niet meer verplicht en het beheer mocht als “conservation concession” uitgevoerd worden.

In de praktijk betekende dit dat maar liefst 101.000 hectare gered werd van vernietiging door illegale houtkap, papierfabrieken en oliepalmplantages. De woonplaats voor vele Sumatraanse tijgers, tapirs en gibbons werd met andere woorden voor een periode van minstens 100 jaar verzekerd. Een klus die bij de start onmogelijk leek, maar die de Indonesische collega’s voor elkaar kregen met de steun van Natuurpunt en andere BirdLife-partners.

70% minder houtkap

Uit die haalbaarheidstudie bleek dat in het noordelijk deel een 500-tal lokale inwoners leefden: de Bathin Sembalin. Van meet af aan werd deze lokale bevolking betrokken bij het project omdat zij volledig afhankelijk zijn van het woud en de rivieren. Naarmate het draagvlak voor de conservering bij de bewoners groter werd, werd ook de illegale houtkap beheersbaarder. Deze nam door bewaking en preventie af met maar liefst 70%.

De volgende stap was de uitbouw van het wetenschappelijk onderzoek en de inventarisaties van de planten en dieren. De zichtbaarste resultaten van deze inspanningen zijn zonder twijfel de beelden van de bewegingscamera’s die op strategische plaatsen in het woud zijn opgesteld. Benieuwd wat er allemaal leeft in regenwoud? Neem dan vlug eens een kijkje op www.natuurpunt.be/sumatra.

153.000 euro steun

Het project kon door de lokale BirdLife-partner opgestart worden dankzij de steun van andere BirdLife-organisaties en door Natuurpunt. Samen met de steun van Ello Mobile schonk de Vlaamse NGO maar liefst 153.000 euro aan het project.

Wil je zelf een waardevol stuk regenwoud beschermen?
> Steun dan dit project met Ello Mobile

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten