Skip content en ga naar navigatie

Het heft in Filippijnse vrouwenhanden

14aug2009

De hoofdstad van de zeevruchten

Voor dieper in te gaan op de activiteiten van Gabriela loont het de moeite om even stil te staan bij het gebied waarin het actief is. Wat valt er te vertellen over Roxas City? Het is de op één na grootste stad op het eiland Panay, in het hartje van de Filippijnen. Naast landbouw zorgt de visvangst voor het grootste deel van de inkomsten voor de regio. De bijnaam “hoofdstad van de zeevruchten” is haar zeker niet gestolen. Hoewel de visvangst behoorlijk winstgevend is, leven vele vissers en hun families nog in armoede. Reden hiervoor? Slechts 5% van hen hebben hun eigen boot. De andere vissers werken voor zakenlui tegen karige lonen, ver onder de armoedegrens.

Gabriela , de coach van het vrouwenteam

Vrouwen en kinderen zijn vaak ongewild de eerste slachtoffers van deze armoede. Ziekte, dreiging van huisafbraak of uitdrijving en huiselijk geweld zijn slechts enkele van de vele nare gevolgen die hen te beurt vallen. De enige manier om voet aan wal te krijgen in Roxas City is volgens Gabriela om te werken vanuit de gemeenschap. In dat opzicht heeft de organisatie drie prioriteiten: Gezondheidszorg, juridische bijstand en bescherming tegen huiselijk geweld. In 2008 werden er teams opgericht met als doel vrouwen te vormen en te informeren zodat zij genoeg bagage hebben om actie te ondernemen. De gezondheidsvorming heeft bovendien een mobiele consultatie, waardoor Gabriela ook de meest geïsoleerde gemeenschappen kan bereiken.

Het ledenaantal meer dan verdubbeld

Op 18 april was het voor de tweede keer hoogmis voor Gabriela-Roxas. Niet minder dan 70 vrouwen uit 6 dorpen woonden immers haar algemene vergadering bij. Toespraken, workshops en discussiegroepen maakten allen deel uit van deze dag. Een soort vrouwencolloquium, zeg maar.  Bovendien werden er verschillende leidsters aangesteld met als taak te waken over de uitvoering van de opgestelde actieplannen. Gabriela maakte van de gelegenheid gebruik om met veel fierheid terug te kijken op haar werk tot dusver en haar resultaten bekend te maken. De cijfers logen er niet om: het ledenaantal steeg maar liefst met 112%.

Wat staat er nog op til?

De gezondheidscomités van Gabriela organiseren dit jaar een heuse campagne rond hygiëne om ziektes en epidemieën te voorkomen. Voorts zijn zij begonnen met de aanleg van kruidentuinen voor het kweken van geneeskundige planten. Nog veel werk voor de boeg dus, maar het lichtpuntje komt alsmaar dichterbij.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten