Dagelijks hoor je in de media over het kappen van regenwoud van Brazilië, Congo tot Indonesië. Naar schatting 20 procent van de jaarlijkse wereldwijde CO2 uitstoot is te wijten aan de ontbossing van regenwouden.
Hoe kan dat, want als moderne wereldburger heb je toch het idee dat iedereen voor het behoud van regenwoud is? Stukken regenwoud kappen is gewin op korte termijn, hout brengt veel geld op en na het kaalkappen kan je enkele jaren aan landbouw doen voor de grond is uitgeput. Na het voor minstens 100 jaar beschermen van de eerste 50.000ha van het 101.000ha regenwoud is de wettelijke procedure ingezet voor het beschermen van het resterende deel.
Sinds augustus 2007 zijn er 60 lokale personeelsleden ingezet om het woud te beschermen, tijdens de patrouilles noteren ze ook alles wat ze zien over de dieren en planten. Door de versterkte bewaking is de illegale houtkap in het gebied met 70% gedaald. Prachtig nieuws is de ontdekking van alle 10 neushoornvogelsoorten uit Sumatra in het gebied. De geboorte van een neushoornvogel in Dierenpark Planckendael was een Europees unicum, in Harapan is het “dagelijkse” kost.
De totale bescherming op papier is bijna een feit maar voor de daadwerkelijke bescherming op het terrein is nog heel wat geld nodig, bellen dus…