Skip content en ga naar navigatie

Secretaris-generaal van Gabriela neemt eerste financiële steun van Ello Mobile in ontvangst.

13feb2008

PI_Gabriela_2010_11

Emmi de Jesus, secretaris-generaal van de Filippijnse mensenrechtenorganisatie Gabriela bracht op 7 februari een bezoek aan het hoofdkwartier van Ello Mobile. Bij die gelegenheid hebben Onno Hesselink, Serge Van de Zande en Luc Robijns haar een eerste cheque van €2576 overhandigd. Dat bedrag stemt overeen met de opbrengst van het gsm-verkeer van Ello Mobile-klanten die ervoor kozen het Gabriela-project te steunen.

Gabriela is een nationale koepel van vrouwenorganisaties met ruim 20 jaar ervaring. De organisatie vormt via haar regionale afdelingen een netwerk voor het opvolgen en bestrijden van mensenrechtenschendingen. Dit project is een samenwerking tussen het Belgische Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) en het Filippijnse Gabriela. Gabriela is pas sinds enkele maanden een van de 8 projecten die door Ello Mobile klanten gesteund kunnen worden. Emmi de Jesus was dan ook erg blij om nu al de eerste financiële steun in ontvangst te kunnen nemen. Of om het met Emmi’s eigen woorden te zeggen: “Een warm dankuwel aan alle Ello Mobile-klanten!” Een kort verslag van ons gesprek…

Emmi, kan je kort schetsen waar Gabriela voor staat?

“Kijk, op de Filippijnen gaat het niet goed wat de mensenrechten betreft. Vaak zijn de wantoestanden die eruit voortvloeien vergelijkbaar met de toestand onder het vroegere schrikbewind van dictator Marcos. Vooral vrouwen en kinderen lijden onder de directe en indirecte gevolgen van de schending van de mensenrechten.” aldus Emmi. “In deze context is Gabriela actief. Via een netwerk van regionale afdelingen helpen ze vooral vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van arrestatie, opsluiting en andere vormen van geestelijk en lichamelijk geweld. Gabriela geeft hen medische en geestelijke begeleiding en zorgt dat zij de nodige juridische bijstand krijgen.”

Hoe gaat Gabriela concreet tewerk om dat te verwezenlijken?

“Om dat allemaal mogelijk te maken, verzorgen wij de opleiding van een honderdtal vrouwenleiders in uiteenlopende competenties (paralegaal werk, psycho-sociale bijstand, documenteren,…). Zij helpen ons om hulpbehoevende vrouwen zo efficiënt en effectief mogelijk te begeleiden en te ondersteunen. Die hulp neemt verschillende vormen aan: van traumabegeleiding, bijstand en gevangenisbezoeken tot het opstarten van ondersteunende groepen voor betrokken families. Maar ook in het dagdagelijkse leven trachten we zoveel mogelijk bijstand te bieden. Zo verdelen we bijvoorbeeld ook producten voor dagdagelijkse hygiëne of voorzien we voedselpakketten voor de minstbedeelden.” vertelt Emmi. “Naast dat “veldwerk” stoppen we vandaag veel tijd en energie in het informeren, sensibiliseren en werven van vrijwilligers zoals studenten, dokters en raadgevers.”

Is er al een concrete bestemming voor het geld dat Ello Mobile-gebruikers bij elkaar hebben gebeld?

“Absoluut! In de nabije toekomst bouwen we onze diensten nog verder én sterker uit. We willen en moéten alsmaar grootschaliger opereren, zodat onze organisatie meer slagkracht krijgt. De laatste tijd komen we steeds vaker in contact met VAW-slachtoffers (kort voor “violence against women”). Om deze vrouwen en hun kinderen beter te kunnen opvangen, starten we binnenkort met het bouwen van een opvanghuis. Wij noemen het zelf “a sanctuary”, een veilig onderkomen waar deze vrouwen rust en raad kunnen vinden. Een belangrijke zaak, dus daar willen we het geld van Ello Mobile voor inzetten. We zitten nu volop in de ontwikkelingsfase, dus reken erop dat ik jullie binnenkort op de hoogte houd van de status van het project. En nogmaals hartelijk dank voor alle steun die van de Ello Mobile-gebruikers krijgen!”

Bedankt Emmi de Jesus. We wensen jou en Gabriela alvast veel doorzettingsvermogen en succes.

Meer informatie over het project van Gabriela dat je via Ello Mobile kan steunen.

Geef een reactie

Ello tweets

Schrijf je nu in op de Ello-nieuwsbrief
Sluiten

Zo ben je helemaal mee met

  • Ello-nieuwtjes
  • Projectupdates
  • Concrete resultaten